Rovčanin: Kamen-temeljac za toplanu žele uoči izbora

Iz lokalne uprave u Pljevljima nedavno su saopštili da je do pomjeranja roka došlo zbog velike zainteresovanosti izvođača za taj posao i velikog broja pitanja koja postavljaju u vezi sa realizacijom
4 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Nikola Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.02.2018. 15:51h

Direkcija javnih radova treći put je odložila rok za dostavljanje ponuda za izgradnju gradske toplane u Pljevljima, vrijedne oko pet miliona eura.

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu raspisanom 1. decembra prošle godine istekao je juče, ali je Direkcija odlučila da ga ponovo produži do 20. februara.

Nije saopšten razlog zbog kojeg je to urađeno.

Iz lokalne uprave u Pljevljima nedavno su saopštili da je do pomjeranja roka došlo zbog velike zainteresovanosti izvođača za taj posao i velikog broja pitanja koja postavljaju u vezi sa realizacijom te investicije.

Nezavisni odbornik i funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin ocijenio je da se rokovi pomjeraju kako bi se polaganje kamena-temeljca obavilo u toku kampanje za lokalne izbore, koji bi u Pljevljima trebalo da se održe sredinom maja.

Građanski aktivista Kemal Pajević kaže da je simptomatično što se rokovi za izgradnju toplane stalno prolongiraju, iako se radi o projektu od vitalnog značaja za Pljevljake.

On je rekao da ne očekuje da će se toplana završiti tokom 2018. jer se mora raspisati još jedan tender - za nabavku opreme.

“Smatram da je velika greška što u ovom tenderu nije predviđena nabavka kotlova. Plašim se da će kasnije kotlove biti teško ugraditi u već izgrađeni građevinski objekat. Čudno je što se to radi na ovaj način, a ne onako kako je to tražila u prvom tenderu koji je raspisivala Opština Pljevlja. Postoji mogućnost da će ovakav način izgradnje poskupiti cijenu i produžiti rok izgradnje jer će morati i drugi tender da se raspisuje“.

Iz Direkcije javnih radova je saopšteno da će se toplana raditi po projektu koji je ranije uradila slovenačka firma ESOTECH, koji je Opštinu Pljevlja koštao 85.000 eura.

Vlasnik više firmi u Njemačkoj koje se bave ekološkim projektima Nijaz Varevac- Šahović nedavno je “ Vijestima” kazao da je taj projekat zastario i da nije prilagođen proizvođačima opreme.

Ocijenio je da je neophodno uraditi novi projekat toplane, uz primjenu najnovije tehnologije.

Pripremaju lopate iako su toplanu obećali do kraja mandata

Rovčanin kaže da DPS izraziti neuspjeh rada lokalne vlasti u proteklom mandatu pokušava da nadomjesti unaprijed pripremljenom propagandom o izgradnji toplane.

“DPS je očigledno pripremio lopate, kamene-temeljce, ali Toplane koju su obećali do kraja mandata nema ni na vidiku. Pokušaji predizbornih prevara građana u režiji DPS-a poznati su od ranije. Sjetimo se aerodroma i heliodroma, pruge Pljevlja - Prijepolje, Drugog bloga TE u jeku kampanje za parlamentarne izbore 2016. Uskoro se priprema otvaranje prvog sprata, ali ne i Doma kulture kako to DPS najavljuje, jer su prostorije namijenjene za kulturne ustanove i dalje u stanju ruševina. Na sreću, građani Pljevalja su odavno pročitali sve stranice DPS knjige i nema te reklame, projekta i najave koja može kompenzovati neuspjeh ove lokalne vlasti. Četiri godine ništa ne preduzimaju oko zaštite zdravlja građana i životne sredine, ćute na ukidanje eko-takse, a sada su se tri mjeseca pred izbore sjetili gradske Toplane...”, saopštio je Rovčanin.

Bonus video: