Izvještaj o trgovini ljudima: Vlada nije ispunila minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti

Crnogorska vlada je istraživala i procesuirala više osumnjičenih i osudila dva trgovca ljudima u skladu sa svojim zakonom o trgovini ljudima, navode iz Stejt departmenta

3666 pregleda 27 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore na tom polju, navodi se u novom globalnom izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima.

Crnogorska vlada je, dodaje se, pokazala sve veće napore u odnosu na prethodni izveštajni period; prema tome, Crna Gora je napredovala i sada se nalazi među državama u drugom nivou.

"Ti napori uključuju povećanje krivičnog gonjenja i one u zaštiti žrtava. Vlada je istraživala i procesuirala više osumnjičenih i osudila dva trgovca ljudima u skladu sa svojim zakonom o trgovini ljudima", navode iz Stejt departmenta. To su kako se navodi, prve osuđujuće presude u pet godina i određene su značajne zatvorske kazne.

"Vlada je značajno povećala broj identifikovanih žrtava, uglavnom zbog značajnog slučaja sa 12 žrtava trgovine ljudima i 87 potencijalnih žrtava iz Tajvana. Vlada je eliminisala zahtjev da žrtve sarađuju sa organima za sprovođenje zakona u cilju pružanja usluga, stvorila je multidisciplinarnu grupu za zvanično identifikovanje žrtava trgovine ljudima i povećala sredstva za zaštitu žrtava. Međutim, Vlada nije ispunila minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti. Vlada nije zvanično uključila organizacije civilnog društva u postupke identifikacije žrtava i nije dosljedno dijelila i davala informacije o pitanjima borbe protiv trgovine svim akterima", dodaje se u izvještaju.

Pored toga, posmatrači su iskazali zabrinutost zbog kvaliteta pomoći u novom skloništu za žrtve trgovine ljudima.

Bonus video: