Mijović: Alarmantan broj mladih koji zloupotrebljavaju droge

Mijović smatra da u Crnoj Gori ne postoji politička volja za rješavanje problema narkomanije

1647 pregleda 112 reakcija 4 komentar(a)
Mijović, Foto: NVO 4 Life
Mijović, Foto: NVO 4 Life

U Crnoj Gori svakodnevno raste broj mladih koji zloupotrebljavaju droge, a pored marihuane kokain je postao najtraženija i najprodavanija roba, upozorio je Izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) "4 Life" Saša Mijović.

On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge, kazao da je nivo korišćenja droge od mladih postao alarmantan.

Mijović smatra da u Crnoj Gori ne postoji politička volja za rješavanje ovog problema, da su institucije sistema zakazale i da je posljedica toga činjenica da svakodnevno raste broj broj mladih koji zloupotrebljavaju droge.

"Pogotovo zabrinjava što je veliki broj maloljetnika koji je koriste. Droge je postala jeftinija i lako dostupna", rekao je Mijović, koji je i član Komisije za droge Ministarstva zdravlja Crne Gore.

On je kazao da je u NVO 4 Life primjetan povećan broj mladih koji dolaze po pomoć i savjetovanja zbog upotrebe kokaina, a da je taj trend u svakodnevnom porastu.

"Zabrinjava i činjenica da sve veći broj zavisnika od heroina koji su na buprenorfinskoj terapiji dobijaju apscese na koži, otvaraju im se žive rane na tijelu, a kao posledica toga nastaju oštećenja ekstremiteta, nagrizanje i uništenje, najčešće kukova, što nerijetko dovodi do amputacija ekstremiteta", istakao je Mijović.

On je rekao da im tretman i adekvatna njega najčešće nijesu dostupni jer su samom činjenicom da su zavisnici stigmatizovani i diskriminisani.

Mijović je kazao da i dalje tretman u muškom i ženskom centru na Kakarickoj gori nije besplatan iako je Komisija za droge preporučila da bude, a Državni savjet usvojio informaciju da troškove snose opštine iz kojih korisnici dolaze.

Prema njegovim riječima, to još nakon nekoliko godina nije ispoštovano.

Mijović je upozorio da je zbog toga veliki broj onih koji bi možda i htjeli da se liječe, ali ne mogu zbog nedostatka novca.

"Napominjemo da je budžetom opredijeljeno dovoljno sredstava da se ne mora dodatno naplaćivati korisnicima, odnosno njihovim porodicama", zaključio je Mijović.

Bonus video: