MVP: Nastavak orkestriranog pritiska i kampanje iz centara srpskog nacionalizma protiv Crne Gore

„Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje koje, po već dobro poznatom scenariju iz prethodnog perioda, a pod izgovorom ugroženosti položaja SPC u Crnoj Gori, njenog sveštenstva, kao i srpskog naroda u Crnoj Gori, imaju za cilj izazivanje podjela i političke nestabilnosti u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju

5891 pregleda 26 reakcija 21 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter/gov.me
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Twitter/gov.me

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) osudilo je usvajanje Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, od Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz MVP su kazali da taj akt predstavlja grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore „i nastavak je orkestriranog pritiska i kampanje iz centara srpskog nacionalizma protiv naše zemlje“.

„Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje koje, po već dobro poznatom scenariju iz prethodnog perioda, a pod izgovorom ugroženosti položaja SPC u Crnoj Gori, njenog sveštenstva, kao i srpskog naroda u Crnoj Gori, imaju za cilj izazivanje podjela i političke nestabilnosti u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da je retorika korišćena tokom zasijedanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske obilovala nacionalističkim i anticrnogorskim stavovima, „kao i grubim uvredama na račun najviših zvaničnika naše države, što svakako ne doprinosi duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa“.

„Kao što smo više puta do sada ponovili, Zakon o slobodi vjerospovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori je dugo, temeljno i promišljeno pripreman“, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, Zakon je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od relevantnih Konvencija Ujedinjenih nacija, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećim protokolima Evropskog suda za ljudska prava, do smjernica i mišljenja Venecijanske komisije.

„On ni na koji način ne uskraćuje vjerske slobode u Crnoj Gori, niti pravo korišćenja crkava i manastira od SPC i njenih vjernika, koji su ih i do sada slobodno koristili. Sve ostale tvrdnje predstavljaju grubu manipulaciju i obmanu srpskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori“, kazali su iz MVP.

O tome, kako su naveli, dovoljno govori činjenica da je SPC vođena prije svega političkim ciljevima, bez razmišljanja i razmatranja, odbila ponudu državnog vrha Crne Gore da se primjena Zakona odloži do izjašnjenja Ustavnog suda Crne Gore i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

„Crna Gora ostaje privržena principima prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa koje razvija sa svim državama u regionu, i vjeruje da i ovaj pokušaj njihovog narušavanja, neće ostaviti ozbiljniji trag na ukupne odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će, povodom usvajanja pomenute Deklaracije od Narodne Skupštine Republike Srpske, ambasador Bosne i Hercegovine u Podgorici biti pozvan na razgovor u MVP.

Bonus video: