pozvali narod na molebane

Episkopski savjet: Nismo dogovarali obustavu litija, ali ispoštovaćemo selektivne i diskriminatorne naredbe

"Ljekari koji se, zajedno sa vjernim narodom i građanima, ovih dana masovno bore protiv korona virusa, ali i protiv virusa bratomržnje, bezakonja i nepravde, najbolje znaju da tjelesno ište i duhovno zdravlje čovjeka i da jedno bez drugoga ne ide", kazali su iz SPC

53071 pregleda 1093 reakcija 108 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ispoštovaće nove pravne norme o zabrani vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima, iako su, kako su kazali iz SPC, očigledno selektivne i diskriminatorne.

Iz Episkopskog savjeta SPC saopšteno je su da su crkveni predstavnici o takvoj odluci u petak obavijestili nadležne u Institutu za javno zdravlje, sa kojima, kako navode iz SPC, nije dogovarana obustava litija, niti je njihova zabrana podržana.

Nacionalno koordinaciono tijelo u četvrtak je, zbog povećanja broja aktivnih slučajeva COVID 19, donijelo odluku o zabrani vjerskih skupova na otvorenim javnim mjestima, osim na površinama koje pripadaju vjerskim objektima.

"Vodeći računa o opštem zdravlju, i tjelesnom i duhovnom, Crkvenim opštinama u Crnoj Gori kao organizatorima molitvenih litija je upućena instrukcija da područne jedinice Uprave policije neodložno obavijeste o obustavi ranije prijavljenih litija za 28. jun", kazali su iz SPC.

Oni su pozvali vjerni narod da se u isto vrijeme okuplja na molebane u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer vjerski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju nijesu i "nikako ne mogu biti zabranjeni".

"Naša molitvena litija na ovaj način kao vjerski obred traje i trajaće do Hristove pobjede! Posebno, do promjene bezakonog, neustavnog i diskriminatornog ”Zakona”", navodi se u saopštenju.

Iz SPC su rekli da će neprestano ponavljati da je dužnost Crkve da, poštujući tjelesno, ipak prvenstveno štiti duhovno zdravlje vjernog naroda i svih ljudi, a posebno kada su i dalje na snazi diskriminatorne i neustavne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Ljekari koji se, zajedno sa vjernim narodom i građanima, ovih dana masovno bore protiv korona virusa, ali i protiv virusa bratomržnje, bezakonja i nepravde, najbolje znaju da tjelesno ište i duhovno zdravlje čovjeka i da jedno bez drugoga ne ide", kazali su iz SPC.

Oni smatraju da je prvi uslov za sveopšte zdravlje spokojstvo i osjećaj prisutnosti elementarne slobode, pravde i jednakosti za svakog čovjeka, čega je "ponajviše nedostajalo i sve više nedostaje u Crnoj Gori".

Iz SPC navode da zdravstvene vlasti oličene u Ministarstvu zdravlja, nijesu zabranile javne priredbe (zabavne, muzičke i slične događaje na otvorenom prostoru), kao ni ostale vidove javnih okupljanja.

U SPC ocjenuju da to najnovije mjere najviše osporava i delegitimiše u svakom, a posebno u pravnom smislu, što su, kako navode, već uočili ne samo članovi njihovog Pravnog savjeta, nego i stručni predstavnici civilnog sektora.

"U tom pogledu, zabrinjava i to što se predsjedniku Crne Gore i takozvanog SUBNOR-u Crne Gore ”preporučuje” odlaganje ranije najavljenih javnih okupljanja, a Crkvi se litije kao mirna javna okupljanja izvan pravoslavnih hramova i manastira izričito zabranjuju", rekli su iz SPC.

Prema njihovim riječima, i ovom prilikom se nad Crkvom, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom primjenjuju političke, a ne zdravstvene mjere, iako je 2. juna ove godine zvanično proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori.

"Od Uprave policije tražimo ne samo mi, nego i sav civilizovani svijet, da prestane sa sramnim zloupotrebama svojih ovlašćenja vršenjem nasilja nad građanima i rušenjem crkvenih objekata", naveli su iz SPC.

Oni su pozvali Vladu, kao nosioca izvršne vlasti, da neodložno obustavi najavljeni izgon iz Crne Gore sveštenika Miroslava Mihajlovića iz Plužina, Siniše Smiljića iz Ulcinja, Saše Janjića iz Pljevalja, jeromonaha Nikolaja (Stamatovića) iz Bijelog Polja.

Iz SPC su pozvali Vladu i da obustavi, kako su kazali, administrativno bezakonje, prvi put takve vrste u istoriji Crne Gore, nad njihovim sveštenstvom i monaštvom kojima godinama, iako ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, ne odobravaju privremene boravke u Crnoj Gori.

Pozvali su Vladi i da omogući spajanje sa porodicom đakonu Konstantinu Dojiću, kanadskom državljaninu iz Nikšića.

"Snaga države se pokazuje vladavinom prava i umijećem iznalaženja najboljih rješenja u korist svih građana, a ne zloupotrebom institucija i monopola sile", smatraju u SPC.

Oni su zamolili narodne predstavnike koji javno najavljuju litije i, s tim u vezi, moguće građanske sukobe, da se od toga uzdrže i da ostave crkvenim ustanovama da osmišljavaju način budućeg crkvenog otpora prema bezakonju koje nas je snašlo.

"I ovom prilikom pozivamo sve na mir, pomirenje i obnovu bratske ljubavi čvrsto vjerujući u konačnu pobjedu istine nad laži, pravde nad nepravdom, zakona nad bezakonjem i poretka nad besporetkom znajući da je ”svaka sila do vremena, Božija svevremena”", poručili su iz SPC.