Obnovljene pješčane dine na Velikoj plaži

Podsjeća se da peščane dine u svom prirodnom obliku nastaju u zaleđu plaže deponovanjem pješčanog nanosa, zbog čega imaju ulogu u očuvanju stabilnosti plaže od erozije

1957 pregleda 2 komentar(a)
Dine, Foto: Samir Adrović
Dine, Foto: Samir Adrović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je juče promociju aktivnosti koje su prethodnih 6 mjeseci sprovedene u cilju rehabilitacije pješčanih dina u Crnoj Gori u zaleđu Velike plaže u Ulcinju.

U saopštenju JP navodi se da je taj pilot projekat, prvi takve vrste na Velikoj plaži i u Crnoj Gori, realizovan u okviru projekta "WELCOME", koji se finansira iz Programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru. Pored Velike plaže, projekat predviđa obnovu i zaštitu dina u tim zemljama, od strane albanske Nacionalne Agencije za obalu i opštine Leće. U Crnoj Gori, projekat "WELCOME" sprovode Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora iz Kotora u saradnji sa partnerima iz Italije i Albanije.

"Aktivnosti na zaštiti i revitalizaciji pješčanih dina na odabranoj lokaciji na Velikoj plaži u Ulcinju, koje su sprovedene odnosile su se na rehabilitaciju i biološku restauraciju pješčanih dina kroz nasipanje pijeska, zatim na obnavljanje specifične flore koja prirodno nastanjuje ovo područje i postavljanje zaštitnih konstrukcija koje doprinose prirodnom formiranju dina. Postavljene su zaštitne konstrukcije za očuvanje pješčanih dina (drvene ograda i pasarele) čiji je dizajn izabran putem nagradnog konkursa za arhitekte. Izrađene su i postavljene umjetničke instalacije izrađene od prirodnog i obrađenog drveta sakupljenog tokom akcija čišćenja plaža, a koje su izabrane na javnom pozivu za umjetnike i nevladine organizacije i opremljena područja informativno-edukativnim tablama, klupama i kantama za otpatke", piše u saopštenju.

Podsjeća se da peščane dine u svom prirodnom obliku nastaju u zaleđu plaže deponovanjem pješčanog nanosa, zbog čega imaju ulogu u očuvanju stabilnosti plaže od erozije.

"Pored toga, na ovim područjima raste izuzetno rijetka vegetacija, pa se na djelovima Velike plaže gdje su dine očuvane, mogu naći biljke zaštićene domaćim zakonodavstvom i EU direktivama" stoji u saopšternju. Dodaje ser da je projekat “WELCOME” (WatEr LandsCapes sustainability thrOugh reuse of Marine littEr - Održivost vodenih pejzaža ponovnom upotrebom otpada iz mora) usmjeren na održivo upravljanje otpadom iz mora kao i na jačanje prekogranične saradnje, a sve u cilju rješavanja problema otpada iz mora koji je sve izraženiji na ovom području. Aktivnosti ovog projekta, navode u JP, usmjerene su na uklanjanje otpada sa plaža, monitoring otpada iz mora kao i obnavljanje i zaštitu pješčanih dina korišćenjem drvenog otpada sakupljenog sa plaža.

Bonus video: