HRA OBJAVILA PRIRUČNIK "SLOBODA MIRNOG OKUPLJANJA Z PRAKSI ESLJP"

"Državni organi dužni da tolerišu i mirna okupljanja koja nisu prijavljena, koja nastanu kao spontana reakcija"

"Priručnik objašnjava da pravo na slobodu mirnog okupljanja štiti samo ona okupljanja koja nisu nasilna, tj. one učesnike okupljanja koji se ne ponašaju nasilno"

8586 pregleda 52 reakcija 10 komentar(a)
Sloboda mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava, Foto: HRA
Sloboda mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava, Foto: HRA

Nevladina organizacija (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA) je objavila priručnik "Sloboda mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP)" .

U saopštenju se dodaje da priručnik predstavlja evropski standard prava na slobodu mirnog okupljanja, koji je utemeljen u članu 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima i izgrađen u dugogodišnjoj praksi Evropske komisije za ljudska prava i Evropskog suda za ljudska prava.

"Radi se o minimalnom standardu koji Crna Gora mora da obezbijedi, što znači da ga državni organi, posebno policija, državni tužioci i sudije, moraju primjenjivati. Međutim, oni mogu da obezbijede i viši standard prava od onog koji je predstavljen u priručniku. Priručnik objašnjava da pravo na slobodu mirnog okupljanja štiti samo ona okupljanja koja nisu nasilna, tj. one učesnike okupljanja koji se ne ponašaju nasilno. Državni organi su dužni da tolerišu i mirna okupljanja koja nisu prijavljena, na primjer, ona koja nastanu kao spontana reakcija na neki događaj, a koja ne remete u većoj mjeri javni red i mir. Evropski sud je naglasio da su slobode okupljanja i izražavanja temelji demokratije i da se okupljenima na mirnom, a neprijavljenom skupu, mora obezbijediti dovoljno vremena da iznesu svoju poruku prije nego što se takvo okupljanje prekine", poručili su iz HRA.

Naveli su da je priručnik nastao u okviru projekta "Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru", koji zajedno sprovode NVO Institut alternativa i Akcija za ljudska prava zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Autori su Tea Gorjanc Prelević i Stefan Šljukić iz Akcije za ljudska prava.

Priručnik je dostupan na internet stranicama HRA: www.hraction.org i IA: www.institut-alternativa.org