Odbor direktora "Plantaža" pod lupom ASK-a

Iz Agencije nisu bili sigurni da li su svi članovi sedmočlanog Odbora direktora obveznici Zakona, pa je od “Plantaža” tražila da joj dostave spisak.
Iz kompanije kojom rukovodi Verica Maraš su to u međuvremenu i uradili

18108 pregleda 146 reakcija 20 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Odbora direktora, Foto: Prisma
Sa jedne od sjednica Odbora direktora, Foto: Prisma

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupke protiv više članova Odbora direktora “Plantaža” zbog sumnje da godinama krše Zakon o sprečavanju korupcije.

To je uradila nakon što su “Vijesti” prije više od 20 dana objavile da imovina Boža Mihailovića, Đorđija Rajkovića i Anice Hajduković godinama nije poznata.

Iz Agencije nisu bili sigurni da li su svi članovi sedmočlanog Odbora direktora obveznici Zakona, pa je od “Plantaža” tražila da joj dostave spisak. Iz kompanije kojom rukovodi Verica Maraš su to u međuvremenu i uradili.

“Na tom spisku su svi članovi Odbora direktora imenovanog društva. S tim u vezi, Agencija je pokrenula postupke prema onim članovima Odbora direktora imenovanog privrednog društva koji su propustili da izvrše zakonsku obavezu dostavljanja Agenciji izvještaja o prihodima i imovini za 2019. godinu”, navodi se u odgovoru “Vijestima” institucije na čijem je čelu vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da dostavlja imovinske kartone Agenciji i to najmanje jednom godišnje - redovni godišnji se dostavlja do kraja marta za prošlogodišnje stanje.

Osim toga, kartoni se moraju dostaviti i u roku od 30 dana od dana imenovanja ili smjenjivanja, kao i prilikom svakog povećanja imovine vrijednosti veće od 5.000 eura.

Ko ne dostavi karton, po Zakonu mu slijedi novačana kazna do 2.000 eura. Odbor direktora “Plantaža” ima predsjednika i šest članova, a bira ih Skupština akcionara na period od godinu.

Država je preko fondova većinski vlasnik “Plantaža”, pa su njihovi predstavnici i članovi Odbora direktora.

Po dva predstavnika imaju Investiciono-razvojni fond (IRF) i Fond penzijskog invalidskog osiguranja (PIO), koji sa 22 i 21,5 odsto imaju većinski udio u “Plantažama”.

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) ima 8,5 odsto i jednog predstavnika, koliko i Podgorička banka sa 9,2 odsto. Manjinski akcionari takođe imaju svog predstavnika.

U sadašnjem sastavu ispred IRF-a su predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić i Božo Mihailović, ispred Fonda PIO njegov direktor Dušan Perović i Đorđije Rajković, ispred ZZZ-a Sead Šahman, ispred Podgoričke banke Samo Jovićević i Anica Hajduković u ime manjinskih akcionara.

Svi sem predstavnika banke su i u ranijim mandatima bili članovi Odbora direktora.

Međutim, uvidom u registar Agencije, dostupni su samo kartoni Vukotića, Perovića i Šahmana.

Kartoni za troje višegodišnjih članova i Jovićevića nisu ni juče bili dostupni javnosti u registru Agencije.

Menadžment “Plantaža” našao se na meti interesovanja javnosti nakon što je direktorica prijavila da su njena osnovna primanja prošle godine iznosila 7.370 eura.

Poslije burnih reakcija, Odbor direktora je odlučio da joj ubuduće dodjeljuje četiri umjesto osam prosječnih plata u tom preduzeću.

Kada su u pitanju kartoni onih koji kontrolišu njen rad, Vukotić je iz tog tijela prošle godine primao nepunih 750 eura, Perović nema prijavljenih prihoda, a Šahman 490 eura mjesečno.

Bonus video: