PORTAL BALKANSKA BEZBJEDNOSNA MREŽA OBJAVIO:

Artiljerija regiona: Rumunija i Srbija vode po brojnosti, Crna Gora pretposljednja

Glavninu rumunske artiljerije čini oko 350 vučnih haubica kalibra 152 milimetra, ali je riječ o veoma ranjivim oruđima u savremenim uslovima borbe jer im treba suviše vremena da zauzmu položaj za gađanje i napuštanje položaja

13255 pregleda 42 reakcija 19 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Miloš Rudović
Vojska Crne Gore, Foto: Miloš Rudović

Vojske regiona raspolažu sa ukupno nešto više od 1.400 artiljerijskih oruđa ali se i dalje uglavnom oslanjaju na modele iz Hladnog rata, dok malo koje oružane snage ulažu u modernizaciju.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, pozivajući se na podatke iz Militari balansa, najbrojniju artiljeriju ima Rumunija, koja raspolaže sa 675 oruđa, dok je na drugom mjestu Vojska Srbije sa 286 cijevi, ali se u arsenalu i dalje nalazi dosta tehnike iz starih vremena.

Glavninu rumunske artiljerije čini oko 350 vučnih haubica kalibra 152 milimetra, ali je riječ o veoma ranjivim oruđima u savremenim uslovima borbe jer im treba suviše vremena da zauzmu položaj za gađanje i napuštanje položaja.

Od samohodne artiljerije Rumunija ima 40 ruskih Gvozdika kalibra 122 mm i domaću varijantu Model 89 na šasiji borbenog vozila pješadije sa dometom oko 15 kilometara što se smatra nedovoljnim za savremene uslove.

Tu je i 96 haubica iz Drugog svjetskog rata M30 kalibra 122 mm i dometa 12 kilometara.

"Najveća uzdanica rumunske artiljerije su višecjevni lanseri raketa. Od starijih modela tu je 134 komada APR-40 dometa 20 kilometara koji je prilično mobilan i sa dobro uvežbanom posadom može brzo da mijenja položaj. Rumunija raspolaže i sa 54 novija višecjevna lansera raketa LAROM dometa 20 i 45 kilometra. Taj sistem ima automatizovan i digitalizovan sistem rada, a rakete su veoma precizne. Zbog toga je LAROM trenutno najmoćniji lanser raketa u operativnoj upotrebi u regionu", navodi se.

Portal navodi da Srbija zauzima drugo mjesto po brojnosti artiljerijskih oruđa.

Ima ih ukupno 286, a u prednosti je u odnosu na Rumuniju jer je polovina oruđa samohodno.

U aktivnim brigadama Kopnene vojske Srbije kompletna artiljerija je samohodna.

"Najbrojnije artiljerijsko oruđe u Vojsci Srbije je samohodna haubica 2S1 Gvozdika. Ima ih 67, a srpska vojska koristi granate povećanog dometa od 22 kilometra. Snagu povećava šest samohodnih top haubica Nora B-52 sa dometom većim od 40 kilometra i velikim brojem savremenih uređaja. Moć srpske artiljerije čini i 60 samohodnih višecjevnih lansera M-77 Oganj (od kojih je šest modernizovano) dometa 22 i 40 kilometra, kao i 18 samohodnih M-94 Plamen-S dometa 12 kilometra", navodi se.

Artiljeriju koju vuku kamioni u Srbiji čini 78 haubica D-30J, zatim 36 haubica Nora M-84 dometa 24 km, kao i 18 sovjetskih topova M-46 dometa 27 kilometara, oba oruđa u sastavu su Mješovite artiljerijske brigade.

Najveći domet u srpskoj artiljeriji ima raketni lanser M-87 Orkan, sa dometom od 50 kilometra, a Vojska Srbije trenutno ih ima tri u operativnoj upotrebi. Nisu posljednja riječ tehnike i prilično su spori, ali NATO avijacija 1999. godine nije uspjela da ih pogodi iako su korišćeni u sukobima na Kosovu i Metohiji.

U tekstu se dodaje da su na trećem mjestu po brojnosti artiljerije sa 124 komada Bosna i Hercegovina, zatim Bugarska sa 96 artiljerijskih oruđa i Sjeverna Makedonija sa 86 cijevi, koja ima i 17 višecjevnih raketnih lansere Grad i Plamen.

Jedna od zemalja koja ima relativno modernu artiljeriju je Hrvatska, ali je ona sa 67 oruđa pri dnu tabele.

"Okosnicu hrvatske artiljerije čini 12 samohodnih haubica PzH-2000, koje iako su nabavljene kao polovne od njemačke vojske imaju trenutno najbolje taktičko-tehničke karatkeristike u svojoj kategoriji u regionu. Iako nemaju veliku brzinu kretanja, jer imaju gusjenice, kvalitet oruđa je vrhunski, a maksimalni domet sa standardnim granatama je 40 kilometra. Postoje i granate većeg dometa i preciznosti, ali ih Hrvatske ne posjeduje", dodaje se.

Mađarska ima svega 31 haubicu D-20 kalibra 152 milimetra, na pretposljednjem mjestu je crnogorska vojska sa 30 artiljerijskih oruđa, od čega 12 haubica D-30J i 18 višecevnih lansera raketa Plamen, dok je na posljednjem mjestu Slovenija sa 18 top haubica TN-90 izraelske proizvodnje.

Albanija je jedina zemlja regiona koja nema artiljeriju.

Zemlje regiona imaju različite planove modernizacije artiljerije ili ih, pak, uopšte nemaju, ali osim Rumunije i Mađarske, sve ostale zemlje se uglavnom modernizuju u medijima dok je realizacija u stvarnosti veoma slaba, piše taj portal.

Preporučujemo za Vas