Kraj za bučne žurke na Adi Bojani

Ada Bojana, Valdanos, Stari grad, Muzej, Biblioteka, zdravstveni turizam, odmarališta i parkovi oko hotela na Velikoj plaži i u gradu svrstani u kategoriju "tihe zone u prirodi"

16132 pregleda 1345 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ulcinjska Skupština usvojila je danas odluku o akustičnim zonama na teritoriji opštine, prema kojoj je Ada Bojana svrstana u kategoriju „tihe zone u prirodi“.

Odluka je usvojena jednoglasno, a osim Ade Bojane, u istu kategoriju uvršteni su i Valdanos, Stari grad, Muzej, Biblioteka, zdravstveni turizam, odmarališta i parkovi oko hotela na Velikoj plaži i u gradu. Za nepoštovanje odluke, predviđena je kazna i do deset hiljada eura.

O sprovođenju mjera zaštite od buke, u skladu sa zakonom i odlukom, staraće se Sekretarijati za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, prostorno planiranje i održivi razvoj, privredu i ekonomski razvoj i komunalna policija.

Udruženje vlasnika objekata na Adi Bojani pozdravilo je odluku lokalnog parlamenta uz uvjerenje da više neće biti danonoćnih žurki koje su u remetile javni red i mir.

„Od sada najviši granični nivo buke na Adi Bojan u decibelima je 35-35-30, što je u prevodu jačina zvuka koju proizvodi govor ili cvrkut ptica“, piše u saopštenju. Vlasnici objekata zahvalili su se odbornicima SO Ulcinj i izrazili uvjerenje da će lokalna vlast zajedno sa Udruženjem, nastaviti da brine o tom djelu obale i brižno raditi na implementaciji odluke.

„Nadamo se da će se i Vlada Crne Gore još jače uključiti u zaštitu Bojane kroz svoje i kroz aktivnosti iz nadležnosti JP Morsko Dobro, koje upravlja ovim dijelom obale, Uprave Pomorske sigurosti, koja je nadležna za sigurnost plovidbe i Upravi za vode, koja je veoma bitna u riješavanju prohodnosti rijeke“, piše u saopštenju. Udruženje je apelovalo na vlasnike kućica da poštuju odluku i na nadležne službe da sprovode kaznene odredbe.

Odbornik Force Ardijan Mavrić kazao je da skupštinska odluka Adu Bojanu vraća u stanje po kojem je bila prepoznata u Evropi.

„Zona rijeke Bojane kao i ostrvo Ade prirodno su dobro građana Ulcinja, koje je prepoznato i kao prirodno dobro Crne Gore od međunarodnog značaja. Zato se taj predio mora oćuvati i promovisati kao mjesto gdje se uvijek može naći mir i odmor u prirodi“, kazao je Vijestima Mavrić. On očekuje da će u narednom periodu ce taj dio Ulcinja biti prepoznat po plovnosti do Skadraskog jezera, kvalitetnijoj muzici i sportskim i drugim aktivnostima.

Bonus video: