LGBTIQ zajednica ostvarila saradnju sa ombudsmanom

"Zaštitnik je slikovito predstavio i sveukupan značaj ovog zakona za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori, te iskoristio priliku da iskaže svoju punu ličnu i institucionalnu podršku naporima i borbi LGBTI zajednice u ovom domenu", kazali su iz LGBT Forum Progresa

2517 pregleda 0 komentar(a)
Diskusija u kojoj je učestvovao Omubdsman, Foto: LGBT Forum Progres
Diskusija u kojoj je učestvovao Omubdsman, Foto: LGBT Forum Progres

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar organizovale su sinoć u prostorijama SOGI Centra u Podgorici diskusiju o ljudskim pravima LGBTIQ osoba na kojoj su učestvovali Siniša Bjeković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Dina Knežević, savjetnica Zaštitnika u oblasti zaštite od diskriminacije i Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa, kazali su iz PR tima ovog foruma.

"Siniša Bjeković predstavio je rad institucije Zaštitnika i sve nadležnosti koje postoje u okviru njenog djelovanja, a Đina Knežević je prisutne upoznala sa mehanizmima zaštite od diskriminacije i procesom obraćanja instituciji Zaštitnika, kao i koracima koji se preduzimaju po prijemu predmeta" navodi se u saopštenju.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je proaktivna i dinamična diskusija sa prisutnima o brojnim aktuelnim temama iz društvenog života Crne Gore, a u oblasti zaštite od diskriminacije, ljudskih prava i sloboda, te uopšte uvažavanja zakona i međunarodnih konvencija. Neka od pitanja su uključivala i nedavna događanja širom Crne Gore, odnos vjerskih zajednica prema LGBTI osobama, svakodnevne životne probleme LGBTI osoba.

"Dio diskusije bio je posvećen i predlogu Zakona o životnom partnerstvu o kome Skupština Crne Gore uskoro treba da se izjasni, a Zaštitnik je iskoristio priliku da podsjeti sve prisutne na relevantnu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na istopolne parove. Takođe, Zaštitnik je slikovito predstavio i sveukupan značaj ovog zakona za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori, te iskoristio priliku da iskaže svoju punu ličnu i institucionalnu podršku naporima i borbi LGBTI zajednice u ovom domenu", kazali su iz LGBT Forum Progresa.

Predstavnici LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra su iskoristili priliku da predstavnicima institucije Zaštitnika najave inicijativu za otvaranje pitanja tzv. „konverzione terapije“ u Crnoj Gori, koje je trenutno aktuelizovano na nivou zemalja članica Savjeta Evrope.

"Imajući u vidu da je veliki broj zemalja svijeta započeo proces potpune zabrane tzv. „konverzione terapije“ na štetu LGBTI osoba, naši napori u narednom periodu će biti upravo da se ova negativna praksa u potpunosti zabrani i u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.