Konferencija Zeleni dani 2020 okupila više od 400 učesnika

Konferenciju, koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, otvorili su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore, Danilo Gvozdenović

2173 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović; Arhiva, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović; Arhiva, Foto: Boris Pejović

Međunarodna konferencija Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja, koja je okupila više od 400 učesnika iz 20 zemalja i na kojoj su razmotreni izazovi prelaska sa linearnog na model cirkularne ekonomije i nove strategije upravljanja resursima, završena je danas.

Iz Vlade je saopšteno da su na konferenciji razmotreni i razvoj novih poslovnih modela, upravljanje inovacijama, ambiciozni klimatski ciljevi i Evropski zeleni dogovor, kao mapa puta za postizanje održivosti ekonomije Evropske unije (EU), kao i oporavak sektora turizma u vremenu krize izazvane pandemijom COVID-19.

Konferencija je, kako su rekli, okupila snažnu mrežu domaćih i međunarodnih eksperata, predstavnika vlada, ministara, diplomata, kreatora javnog mnjenja iz svih relevantnih sektora - industrije, politike, tehnologije, nauke, poslovanja, finansija i zaštite životne sredine, koji su razgovarali o temama koje definišu našu budućnost.

“Uvjereni smo da je konferencija pružila platformu za relevantan dijalog između nauke i politike i da će biti izvor inspiracije za snažniju saradnju i sprovođenje Agende 2030”, navodi se u saopštenju.

Konferenciju, koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, otvorili su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore, Danilo Gvozdenović.

“Uvodno obraćanje na konfrenciji imao je eminentni stručnjak iz oblasti cirkularne ekonomije Janez Potočnik, kopredsjedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse, i bivši evropski komesar za životnu sredinu”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja organizovani u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio su ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020".

“Organizatori konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore konferenciju su organizovali na Zoom platformi, a prenos uživo svi zainteresovani mogli su pratiti i na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: