dio ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020"

Konferencija Zeleni dani 2020 okupila više od 400 učesnika

Konferenciju, koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, otvorili su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore, Danilo Gvozdenović

2153 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović; Arhiva, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović; Arhiva, Foto: Boris Pejović

Međunarodna konferencija Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja, koja je okupila više od 400 učesnika iz 20 zemalja i na kojoj su razmotreni izazovi prelaska sa linearnog na model cirkularne ekonomije i nove strategije upravljanja resursima, završena je danas.

Iz Vlade je saopšteno da su na konferenciji razmotreni i razvoj novih poslovnih modela, upravljanje inovacijama, ambiciozni klimatski ciljevi i Evropski zeleni dogovor, kao mapa puta za postizanje održivosti ekonomije Evropske unije (EU), kao i oporavak sektora turizma u vremenu krize izazvane pandemijom COVID-19.

Konferencija je, kako su rekli, okupila snažnu mrežu domaćih i međunarodnih eksperata, predstavnika vlada, ministara, diplomata, kreatora javnog mnjenja iz svih relevantnih sektora - industrije, politike, tehnologije, nauke, poslovanja, finansija i zaštite životne sredine, koji su razgovarali o temama koje definišu našu budućnost.

“Uvjereni smo da je konferencija pružila platformu za relevantan dijalog između nauke i politike i da će biti izvor inspiracije za snažniju saradnju i sprovođenje Agende 2030”, navodi se u saopštenju.

Konferenciju, koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, otvorili su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore, Danilo Gvozdenović.

“Uvodno obraćanje na konfrenciji imao je eminentni stručnjak iz oblasti cirkularne ekonomije Janez Potočnik, kopredsjedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse, i bivši evropski komesar za životnu sredinu”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja organizovani u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio su ekonomskog „Karavana o cirkularnim promjenama 2020".

“Organizatori konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore konferenciju su organizovali na Zoom platformi, a prenos uživo svi zainteresovani mogli su pratiti i na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube”, dodaje se u saopštenju.