Sektoru granične policije oprema od 200.000 eura

Endoskopi se, kako su objasnili, koriste za kontrolisanje prostora koje nije moguće vizuelno detaljno pregledati, dok se detektori koriste za otkrivanje opojnih droga, eksploziva i drugih nedozvoljenih materija u veoma kratkom roku
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2018. 15:04h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Njemačke, doniralo je Sektoru granične policije Crne Gore, opremu u vrijednosti 200 hiljada eura.

Iz Uprave policije su saopštili da je pomoćnik direktora za Sektor granične policije, Vesko Damjanović danas sa policijskim oficirom za vezu Ambasade Njemačke u Sarajevu, Oliverom Hasom, potpisao Protokol o donaciji između Ministarstava Njemačke i Crne Gore.

"Tom prilikom Savezni MUP Njemačke je donirao našoj graničnoj policiji pet endoskopa i četiri hemijska detektora“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Endoskopi se, kako su objasnili, koriste za kontrolisanje prostora koje nije moguće vizuelno detaljno pregledati, dok se detektori koriste za otkrivanje opojnih droga, eksploziva i drugih nedozvoljenih materija u veoma kratkom roku.

Damjanović je naveo da granična policija Crne Gore ima veoma kvalitetnu saradnju sa njemačkom policijom, posebno u dijelu razmjene informacija i obuke koje Njemačka obezbjeđuje graničnoj policiji.

"Ova donacija će značajno doprinijeti kvalitetnijoj graničnoj kontroli, kao što su i prethodne donacije Njemačke doprinjeli postizanju mjerljivih rezultata i bržem i efikasnijem obavljanju poslova iz oblasti granične kontrole“, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, oprema će posebno biti značajna za rizične granične prelaze u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala.

Has se zahvalio zbog još jedne realizovane aktivnosti od značaja za crnogorsku policiju i istakao da je za ovu i sljedeću godinu planirano organizovanje obuka za službenike ovog Sektora, kao i realizovanje donacija uz podršku Ambasade Njemačke.

"Kao nastavak ove aktivnost planiran je i obilazak dijela državne granice i prezentacija korišćenja donirane opreme od strane predstavnika dobavljača“, saopštili su iz MUP-a.

Oni su podsjetili da je u prošloj godini, kao i sa današnjom donacijom, MUP Njemačke u više navrata policiji Crne Gore donirao vrijednu opremu, te da je organizovao oko 30 obuka za policijske službenike Crne Gore.

Ukupna vrijednost ovih donacija i obuka je oko 500 hiljada eura.

"Damjanović i Has su dogovorili nastavak saradnje i u narednom periodu, što će doprinijeti daljem unaprjeđenju vršenja poslova granične kontrole, kao i jačanju međunarodne policijske saradnje", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: