Ginekolozi na sjeveru nezadovoljni: Život žena u pitanju zbog straha i stida

Doktor Radovan Asanović tvrdi da nijesu rijetki slučajevi kada žene na operaciju dolaze sa tumorom veličine ljudske glave...
537 pregleda 0 komentar(a)
žena, pregled, Foto: Shutterstock
žena, pregled, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2018. 14:59h

Ginekolozi iz nekoliko sjevernih opština kažu da su nezadovoljni kako žene vode računa o reproduktivnom zdravlju.

U ginekološke ambulante se, tvrde, dolazi uglavnom kada moraju, a ne kada bi trebalo.

Ljekari objašnjavaju da u domovima zdravlja postoji neophodna oprema za preventivne preglede, ali da je žene teško ubijediti da te mogućnosti iskoriste.

Kada završe sa rađanjem, naročito žene iz manjih mjesta zaborave na ginekološke ambulante, ili u njih ulaze sa stidom.

“Jako sam nazadovoljan na koji način i koliko žene vode računa o svom zdravlju. Nemaju svijest o važnosti prevencije. Mnogo je razloga za to. Patrijarhalno vaspitanje, koje povlači strah i stid… Posjeta ginekologu na ovim našim prostorima, nažalost, još se doživljava kao 'atak na moral'. Ne malo puta sam čuo od pacijentkinja kako bi na pregled došle za vrijeme dežurstva ljekara 'kad niko ne vidi'. To je jako zabrinjavajuće i mnogo treba edukacije i informacija da se takav stav mijenja“, kaže dr Radovan Asanović iz Berana.

On tvrdi da nijesu rijetki slučajevi kada na operaciju dolaze sa tumorom veličine ljudske glave.

Ističe da nema pravila kada je riječ o godinama, pa je tokom minulog mjeseca zahvatu podvrgnuta starica, ali i dvadesetšestogodišnja djevojka sa sjevera.

I kolašinska ginekološkinja dr Danka Marković kaže da je nezadovoljna načinom na koji se sugrađanke odnose prema zdravlju.

“U svojoj praksi imam zaista ekstremnih primjera. Nedavno sam pregledala pacijentkinju sa invanzivnim karcinomom grlića materijce. Riječ je o pedesettrogodišnjoj ženi, koja tri decnije prije toga nije bila kod ginekologa. Tačnije, posljednji put je pregledana kada je rodila dijete, koje je sada odrastao čovjek. Ona je šest mjeseci prije nego što mi se javila osjećala tegobe”.

Markovićeva kaže da koristi priliku i kad pacijentkinje dođu nekim drugim povodom da uzme uzorak za PAPA test, ili uradi kolposkopiju.

Seksualno obrazovanje?

Asanović je ocijenio da bi se mnogo problema riješilo uvođenjem seksualnog obrazovanja u srednje škole.

Na taj način, objašnjava on, žene bi vrlo rano stekle pravu sliku o svom tijelu, opsanosti koje vrebaju i načinu da se žaštite, a često i spasu život.

“Ukoliko nema finansijskih mogućnosti za taj predmet u srednjim školama, onda bi svakako trebalo organizovati česta predavanja ginekologa srednjoškolcima. Nekada je bilo tako”.

Bonus video: