Sa UCG napominju da ne stoje navodi CGO

UCG: Zlonamjerni navodi CGO; CGO: Vježba pravne akrobatike

Sa UCG napominju i da ne stoje navodi CGO o “širokim ovlašćenjima u raspolaganju finansijama, uz izostanak kontrole i transparentnosti trošenja sredstava”, jer ta ustanova nije predlagač, ni donosilac Zakona o visokom obrazovanju

1423 pregleda 2 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

Univerzitet Crne Gore tvrdi da su ocjene Centra za građansko obrazovanje, iznijete u studiji ”Finansijska alhemija UCG - uvid u finansiranje od 2015. do 2019.”, neosnovane, tendenciozne, zlonamjerne i da nemaju uporište u važećoj zakonskoj regulativi.

Sa UCG je poručeno da su netačni navodi CGO da ta ustanova ne postupa u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

“Upravo postupajući po zahtjevu CGO od oktobra 2019. godine za slobodan pristup informacijama, UCG je odobrio pravo na pristup svim traženim informacijama, tako da se odobrava pristup svim traženim informacijama neposrednim uvidom u original ili kopiju informacije u prostorijama UCG, zbog obimnosti tražene dokumentacije i tehničke nemogućnosti pristupa pojedinim informacijama, jer ne postoje u elektronskoj formi”, saopštili su sa UCG.

Iz CGO poručuju da nijesu tvrdili da UCG nije formalno postupio u skladu sa Zakonom u dijelu odgovora na tražene informacije: ”Odgovorno tvrdimo da je rukovodstvo UCG suštinski onemogućilo pristup informacijama dozvoljavajući samo uvid, pri čemu se radi o dokumentaciji koju ima u elektronskom formatu ili može iskopirati, a za što bismo platili shodne troškove. Dozvolom da samo bacimo pogled na stotine papira koji zahtijevaju ozbiljnu, analizu obesmišljen je pristup informacijama. Neposredni uvid vrši se samo u slučaju utvrđivanja činjenice da tražena informacija zaista postoji, dok u slučaju analize tih informacija ona mora, kada je već odobrena, biti i dostavljena na način kako je to traženo zahtjevima”.

Sa UCG napominju i da ne stoje navodi CGO o “širokim ovlašćenjima u raspolaganju finansijama, uz izostanak kontrole i transparentnosti trošenja sredstava”, jer ta ustanova nije predlagač, ni donosilac Zakona o visokom obrazovanju. Kažu i da su netačni su navodi da nije bilo eksterne revizije preko Državne revizorske institucije.

“UCG je predmet redovne kontrole i drugih nadležnih inspekcijskih organa i do sada nijesmo imali negativan izvještaj. Kao jedinstveno pravno lice objavljujemo Konsolidovani finansijski izvještaj...Finansijski izvještaji dostavljaju se u formi i sadržini koja je predviđena aktima Ministarstva finansija, a ne Statutom UCG. Godišnji izvještaji o novčanim tokovima su na sajtu UCG”, kažu iz te ustanove.

CGO tvrdi da su jasno naveli da je DRI 2017. utvrdila da UCG nije obezbijedila nezavisnost jedinici za unutrašnju reviziju, da nema dovoljno kapaciteta,... Podsjećaju i da je ta jedinica krajem 2019. dala negativan stav o radu Filozofskog fakulteta: “Razumjeli smo iz pokušaja objašnjenja rukovodstva UCG da priznaju da ne rade u skladu sa Statutom, a to pravdaju navodeći da rade u skladu sa zakonom... Pozivamo rukovodstvo UCG da se sa makar upola agilnosti, koju demonstrira kada napada CGO, posveti zakonitom radu, da prestane vježbati pravnu akrobatiku u skrivanju informacija, učini javnim finansije, ali i da odgovara na pitanja, umjesto što se skrivaju iza nepotpisanih saopštenja”.