CGO: Oni koji ne glasaju za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola sebe delegetimišu kao progresivnu snagu

"Više od polovine građana/ki Crne Gore podržava Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, na što ukazuju podaci iz CGO istraživanja javnog mnjenja iz 2019.", ističe se u saopštenju CGO

11062 pregleda 15 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da oni koji ne glasaju za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola sebe delegetimišu kao progresivnu snagu.

"Više od polovine građana/ki Crne Gore podržava Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, na što ukazuju podaci iz CGO istraživanja javnog mnjenja iz 2019.", ističe se u saopštenju CGO.

foto: CGO

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da su ljudska prava nedjeljiva.

"Građani/ki Crne Gore pokazuju sve veće razumijevanje prava LGBT osoba, a poslanici/e Skupštine Crne Gore treba da daju dodatni podstrek tom procesu, umjesto da ga kalkulantski ograničavaju. Očekujemo da Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola dobije podršku u crnogorskom Parlamentu, a oni koji ne glasaju za njega sebe delegetimišu kao progresivnu snagu", rekli su iz CGO.

Poslanici Skupštine Crne Gore juče nisu glasali o Predlogu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Sjednica je prekinuta i biće nastavljena danas

Predlog zakona o istopolnom partnerstvu, za čije usvajanje je potrebna podrška 41 poslanika, nije dobio potrebnu većinu u julu prošle godine.

Demokratski front (DF) ni ovaj put neće podržati zakon koji istopolnim parovima omogućava jednaka prava kao heteroseksualnim, zakon neće podržati ni manjinske partije BS, HGI, kao ni poslanici posebnog kluba - Aleksandar Damjanović, Goran Danilović, Goran Radonjić, Anka Vukićević, Željka Savković.

Podršku su juče iz Skupštine najavili DPS, Andrija Popović (Liberalna partija), u svoje ime Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije, te Boris Mugoša (Socijaldemokrate). Da će podržati zakon ranije je kazao Neđeljko Rudović (Demos).

Predrag Sekulić (DPS) kazao je juče da su protiv zakona oni koji najglasnije govore o tome kako su njihova prava ugrožena.

Predlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.

Partneri imaju pravo na međusobno nasleđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite.

Bonus video: