abdić uputio apel građanima

KCCG: Bez prijeke potrebe ne dolaziti u Urgentni centar

Urgentni centar KCCG u novonastalim uslovima funkcioniše redovno sa povećanom dozom opreza, ističe direktor Urgentnog centra KCCG dr Nermin Abdić

34664 pregleda 542 reakcija 26 komentar(a)
Abdić, Foto: KCCG
Abdić, Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore apelovao je na građane da bez prijeke potrebe ne dolaze u Urgentni centar KCCG, kako bi izbjegli mogućnost infekcije koronavirusom.

Napominju da se Crna Gora, kao i cijeli svijet, nalazi u situaciji povećanog epidemiološkog rizika, te da je neophodno da se svi pridržavaju mjera suzbijanja širenja virusa.

"Ono što bih zaista htio da apelujem na naše uvažene građane jeste da u ovom periodu epidemije korona virusa, posebno sa porastom inficiranih, imaju strpljenja i razumijevanja i zaista ne ugroze, ni svoje, ni zdravlje osoba sa kojima su u kontaktu u Urgentnom centru", poručio je direktor Urgentnog centra KCCG dr Nermin Abdić.

"Najbezbjednije i za pacijente i za zdravstvene radnike je da se obraćaju isključivo u slučaju kada je to prijeko potrebno i neophodno, a ne u slučajevima kada svoje zdravstvene tegobe mogu da riješe na primarnoim nivou kod ljekara specijalista porodične medicine i timova izabranih ljekara. Na ovaj način neće se stvarati bespotrebne gužve u Urgentnom centru i povećavati broj pregleda koji je i onako, na 24-časovnom nivou izuzetno visok", dodao je on.

Abdić je naveo da se u toj organizacionoj jednici Kliničkog centra Crne Gore za 24 sata pregleda između 220 i 250 pacijenata.

"Urgentni centar funkcioniše punim kapacitetom i svi zaposleni na najbolji mogući način odgovaraju zadacima koji su pred njima. To je veliki izazov za same zaposlene Urgentnog centra, posebno u ovom periodu kada imamao porast inficiranih pacijenata od COVID infekciji", istakao je Abdić i naglasio da to predstavlja veliki rizik, ne samo za zaposlene, već i za sve pacijente.

"To je veliki rizik, ne samo za zaposlene već i za sve pacijente koji se obrate za pomoć u Urgentni centar. Moram da istaknem, zaista, da sa punim oprezom svi zapoosleni Urgentnog centra, a takođe i građani koji se obrate za pomoć imaju zaštitnu ličnu opremu, zaštitne maske, i to je nešto što je neki standard u funkcionisanju samog Urgentnog centra", istakao je Abdić.

On je, takođe, pojasnio da Urgentni centar u novonastalim uslovima funkcioniše redovno sa povećanom dozom opreza.

"Urgentni centar funkcioniše na način što svi pacijenti, u koliko imaju respiratorne smetnje tipa gušenja, povišene tjelesne temperature, se pogledaju prvo u trijažnom punktu nakon uzimanja anamneze i epidemiološke ankete od strane ljekara. Ti se pacijenti, ukoliko ljekar procijeni da je visoko rizičan za COVID infekciju, dalje šalju na Infektivnu kliniku gdje se obrađuju od kolega specijalista infektologije. Ukoliko nema rizika za COVID infekciju, već se radi o pogoršanju hronične bolesti, onda se ti pacijneti dalje, nakon izmjerene temperature, upućuju u ambulanete Urgentnog centra u zavisnosti od tegoba zbog kojih se obrate", kazao je Abdić, uz apel građanima da za vrijeme epidemije i povećanog rizika od Covid infekcije za strpljenje i razumijevanje i da bez prijeke potrebe ne dolaze u Urgentni centar već pomoć prvo potraže kod svog izabranog ljekara u skladu sa epidemiološkim preporukama.