Svaka akcija ne preduzima se bez konsultacija sa ijz

U Tivtu za tri dana testirano 176 osoba, građani da ne dolaze u Dom zdravlja bez prijeke potrebe

Nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom, primjetan je povećan priliv građana u Dom zdravlja kao i povećano interesovanje za testiranje

16819 pregleda 3 komentar(a)
Tivat, Foto: SZS Tivat
Tivat, Foto: SZS Tivat

U prethodna tri dana u Tivtu je na novi koronavirus testirano 176 osoba nšto je veoma značajan broj, a testiranje se realizuje prema protokolu i uputstvima Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG)- saopšteno je jule iz optinskog Tima za zaštitu i spašavanja Tivta (OTZS), kojim predsjedsva gradonačelnik, dr Siniša Kusovac (DPS).

U cilju sprečavanja daljeg širenja infekcije korona virusom, OTZS je pozvao grašane da “bez prijeke potrebe ne dolaze u objekat Doma zdravlja, već da se pacijenti najprije jave ljekarima na već poznate brojeve telefon: 032 671 774; 032 671 981 (opšta praksa); 032 673 256 (dječiji dispanzer); 069 383 360, Marina Kordić, sanitarni inženjer.”

“Nakon otkrivanja prvog slučaja zaraze koronavirusom, primjetan je povećan priliv građana u Dom zdravlja kao i povećano interesovanje za testiranje. Ovakvi postupci nisu od koristi, budući da su identifikovani kontakti osobe pozitivne na koronavirus, i, na osnovu preporuka IJZCG, već testirane osobe iz takozvanog prvog prstena kontakata, kao i izrečene potrebne mjere izolacije. Nijedna akcija se ne preduzima bez konsultacija sa Institutom koji je, uz Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, nadležan za donošenje i primjenu svih mjera koje se preduzimaju. U ovakvim okolnostima, svaki odlazak u Dom zdravlja nosi rizik za sve osobe iz okruženja.”- poručili su iz OTZS-a. Apelovali su na građane da se pridržavaju mjera izolacije i samoizolacije a oni koji nisu pod tim mjerama, da se pridržavaju osnovnih pravila – upotrebe maske, higijene i fizičkog odstojanja.