Đurović: Savjet RTCG svojim odlukama dokazuje partijsku pripadnost

"Sjednice Skupštine su se direktno prenosile do posljednjeg dana zasijedanja. Niti Zakon o izboru odbornika i poslanika, ni Zakon o RTCG ne predviđaju prekid prenosa skupštinskih zasijedanja nakon raspivanja izbora, pa isključivo od odluke Savjeta RTCG zavisi sadržaj Pravilnika kojim se utvrđuje procedura praćenja izborne kampanje"

1791 pregleda 0 komentar(a)
Đurović, Foto: PR Centar
Đurović, Foto: PR Centar

Odlukom da ukine prenose sjednica Skupštine Crne Gore, Savjet RTCG ponovo dokazuje da je pod uticajem vladajuće partije, a da članovi ovog tijela nemaju svoj profesionalni integritet. Poslednja odluka Savjeta RTCG samo potvrđuje ono što znaju svi građani Crne Gore, a i što piše u izvještajima međunarodnih organizacija i drugih inostranih autoriteta, a odnosi se na partijski uticaj na rad RTCG, saopštio je direktor Media centra, Goran Đurović.

U susret paralamentarnim izborima 2012. i 2016. godine, prethodni sazivi Savjeta RTCG imali su profesionalne hrabrosti da odbiju predloge tadašnjeg menadžmenta da se prekinu skupštinski prenosi nakon raspisivanja izbora, podsjeća Đurović.

"Sjednice Skupštine su se direktno prenosile do posljednjeg dana zasijedanja. Niti Zakon o izboru odbornika i poslanika, ni Zakon o RTCG ne predviđaju prekid prenosa skupštinskih zasijedanja nakon raspivanja izbora, pa isključivo od odluke Savjeta RTCG zavisi sadržaj Pravilnika kojim se utvrđuje procedura praćenja izborne kampanje" kazao je Đurović.

"Odluka Savjeta RTCG je tim prije znakovita ako se uzme u obzir činjenica da ovo tijelo nije tokom svog mandata ništa uradilo da se primijeni član 4 Zakona o RTCG, koji predviđa obavezu uvođenja Parlamanetarne televizije. Nakon digitalizacije RTCG 2019. godine i uloženih više od 17 miliona eura građana Crne Gore, stvoreni su tehnički preduslovi da se ova zakonska obaveza ispoštuje, ali aktuelni generalni direktor RTCG Božidar Šundić i predsjednik Savjeta Ivan Jovetić nisu se bavili primjenom zakona. Koliki je stepen partijskog uticaja na Savjet RTCG pokazuje i činjenica da nijedan član ovog tijela nije javno reagovao protiv ovakve odluke. Ovim se samo potvrđuje teza Media centra da su svi sadašnji članovi Savjeta RTCG po volji vladajuće partije. Zato je neophodno pristupiti izmjenama Zakona o RTCG i stvoriti preduslove za oslobađanje ove javne medijske organizacije od partijskih uticaja, a onda i hitno izabrati novi Savjet RTCG, novi mendažment i urednički tim", zaključio je Đurović.

Bonus video: