Nevezano za politiku, svi liše vlasti su uz doktora Ilića

Jovović ističe da je za vrijeme mandata dr Ilića kotorska bolnica „ostvarila najveći napredak u posljednjih nekoliko decenija“, kao i da „smjena na čelu ustanove u vrijeme korona virusa znači stvaranje opasnosti, zbog partitokratskog upravljanja pojedinaca iz vrha vlasti

10037 pregleda 502 reakcija 16 komentar(a)
Ivan Ilić, Foto: Siniša Luković
Ivan Ilić, Foto: Siniša Luković

Ogorčenje većeg dijela javnostiu Boki Kotorskoj zbog namjere Ministarstva zdravlja i vladajuće kolaicije DPS-SD-LP-manjinske stranke, da primarijusu dr Ivanu Iliću ne produži mandat direktora Opšte bolnice Kotor koja je regionalna bolnica za Boku, nastavlja se i danas.

Namjeru ministra zdravlja Kenana Hrapoviča (SD) da smijeni Ilića, uprkos tome što iza njega stoje impresivni rezultati, juče su osudili iz SDP-a čiji je Ilić visoki funkcioner i predsjednik OO te partije u Kotoru, ali i iz građanske liste Bokeški Forum iz Tivta. Osudama su se danas pridružili i građanska Novska Lista iz Herceg Novog, kao i OO Demosa Tivat.

“Doktor Ivan Ilić kao direktor kotorske bolnice radio je u korist svih građana Boke. Korumpirani ministar Hrapović, pripadnik SD grupacije, javnosti poznatije kao “Ramada tim” namjerava da ga smijeni. Dr Ivan Ilić, ugledni humanista i profesionalac ravnopravno i sa brigom tretirao je sve pacijente i zaposlene, bez selektivnosti na koju nas je navikla korumpirana vlast”, saopštio je Igor Jovović, predsjednik OO Demosa Tivat.

On je naglasio da jedinstvena podrška svih Bokelja Iliću bez obzira na naciju, vjersko ili neko drugo opredijeljenje „govori kako se, kada radimo stručno i pošteno na dobrobit građana, vrlo lako možemo ujediniti i stvarati bolji sistem, graditi bolju zemlju.“

Jovović ističe da je za vrijeme mandata dr Ilića kotorska bolnica „ostvarila najveći napredak u posljednjih nekoliko decenija“, kao i da „smjena na čelu ustanove u vrijeme korona virusa znači stvaranje opasnosti, zbog partitokratskog upravljanja pojedinaca iz vrha vlasti.“

„Neko se uplašio dobrog primjera. Zato što je slijedio ljekarsku etiku postao je nepodoban. Ako se vođenje zdravstvenog sistema nastavi na ovaj način, o zdravlju građana neće imati ko da brine.“- kazao je Jovović dodajući da mora da ode „korumpirana vlast koja ne priznaje da je zdravlje građana apsolutni i beskompromisni prioritet.“ „Primjer doktora Ilića nam govori da možemo i moramo da napravimo sistem okrenut očuvanju zdravlja i života građana, sistem koji će pružati podršku ljekarima koji to zaslužuju.“- zaključio je predsjednik tivatskog odbora Demosa.

Novska Lista je kako su saopštili, “zgrožena još jednom tendencioznom odlukom Podgorice kojom se direktno utiče na život u Boki Kotorskoj” “Neproduženje mandata direktoru kotorske bolnice, uglednom ljekaru i profesionalcu, dr Ivanu Iliću, novo je političko nasilje svojstveno samo diktatorskim i duboko centralizovanim režimima. Izgleda da u podgoričkoj mutaciji političkog sistema pod sekcijom zdravstvo ne stoji „briga za zdravlje ljudi“, već „baš me briga za zdravlje ljudi“.

Stoga je naša namjera iskazati duboko poštovanje prema čovjeku – ljekaru koji je savjesno radio svoj posao i tokom karijere spasio mnoge živote Novljana. Naša je namjera iskazati poštovanje prema profesionalcu u čijoj smo se ustanovi osjećali u sigurnim rukama, i tražiti od Ministra zdravlja da promijeni odluku. Politička pripadnost ne smije se stavljati ispred struke! To jest, ako ne govorimo o podgoričkim mutacijama istih.”-saopštila je Novska Lista.

Primarijus dr Ivan Ilić je u proteklih pet godina na čelu Opšte bolnice Kotor uspio da značajno unapredi i osavremeni dijagnostičku i drugu medicinsku opremu u toj ustanovi, da bez veće finansijske podrške Fonda za zdravstvo Crne Gore ekonstruiše, modernizuje i proširi dio kapaciteta te zdravstvene ustanove zahvaljujući poslovnoj saradnji sa firmom “Marine Med” iz Dubrovnika i da uvede čitav niz nnovih zdravstvenih usluga za stane turiste i putnike sa kruzera.

Zahvaljujući njemu, Opšta bolnica Kotor je postala i mjesto gdje se primjenjuju najsavremenije i najmanje invazivne hirurške intervencije, a za svoj rad i zalaganje te rezulate koje bolnica postiže, dr Ilić uživa ogroman ugled među stanovnicima Kotora, Tivta i Budve kao tri opštine koje su oslonjene na regionalnu bolnicu u Kotoru.

Dr Ilić rodom iz Lepetana kod Tivta, jedan je od osnivača i bivši predsednik Hrvatskog građanskog društve Crne Gore, a od januara ove godine je i predsjednik OO SDP Kotora. Nijedna od vladajućih partija u Kotoru i Crnoj Gori DPS, SD i HGI nije se javno oglašavala oko namjere ministra zdravlja da sa funkcije direktora najveće bokeljske bolnice skloni uglednog i u javnosti omiljenog ljekara.

Posebno upada u oči da to nije uradila HGI koja za sebe tvrdi da je zastupnik interesa hrvatske manjine u Crnoj Gori, čak ni nakon što je potpredsjednik SDP Raško Konjenić javno prozvao ministra Hrapovića da samo zbog politike smjenjuje Ilića - jedinog pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj gori koji je bio na mjestu direktora jedne od ovdašnjih bolnica.

Bonus video: