"digitalizacija nemimovna budućnost"

Radulović: Multilateralizam od značaja za saniranje ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije

Poručio je da digitalizacija, kao neminovna budućnost, i pojava koju još uvijek istražujemo, mora u konačnom, biti podređena zaštiti ljudskih života i prava i osnovnih ljudskih vrijednosti

798 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Radulović, Foto: Gov.me
Vladimir Radulović, Foto: Gov.me

Državni sekretar za politička pitanja, ambasador Vladimir Radulović učestvovao je na ministarskoj video konferenciji na temu “Smanjivanje digitalnih podjela: Digitalni odgovor na COVID-19” koju su organizovale Estonija i Singapur, kao kopredsjedavajući Grupe prijatelja elektronske uprave i sajber bezbjednosti u Ujedinjenim nacijama, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Konferencija je okupila ministre i visoke predstavnike ministarstava vanjskih poslova preko 60 država, radi diskusije o upotrebi inovativnih digitalnih rješenja u borbi protiv COVID-19 i jačanju međunarodne saradnje u oblasti digitalne tehnologije", kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, državni sekretar Radulović je u svom obraćanju istakao da je Crna Gora povodom pandemije preduzela pravovremene i efikasne mjere koje su suzbile širenje virusa i omogućile spašavanje života i zdravlja građana.

"Preduzete mjere podrazumijevale su i obezbjeđivanje nastavka nesmetanog funkcionisanja sistema, s ciljem zaštite nekih od najizloženijih grupa. Primjenom digitalnih tehnologija uspješno je sproveden projekat online učenja od kuće kako bi se spriječio prekid u obrazovnom procesu. Takođe, u cilju zaštite zdravstvenih radnika, građanima je omogućeno korišćenje elektronskih usluga u zdravstvu", kaže se u saopštenju.

On je, kako je saoppšteno, naglasio značaj multilateralizma i njegovih principa međunarodne saradnje i solidarnosti u daljem razvoju digitalnih tehnologija i saniranju teških ekonomskih i socijalnih posljedica COVID-19. Istakao je posvećenost Crne Gore stvaranju otvorenog, inkluzivnog, ravnopravnog digitalnog svijeta koji se koristi u miroljubive svrhe radi dobrobiti svakog pojedinca.

Poručio je da digitalizacija, kao neminovna budućnost, i pojava koju još uvijek istražujemo, mora u konačnom, biti podređena zaštiti ljudskih života i prava i osnovnih ljudskih vrijednosti.