savez slijepih organizovao radionicu za predstavnike dik-a

Obezbijediti pristupačnost biračkih mjesta za sve birače

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović je ohrabrio Savez slijepih da direktno sarađuju sa opštinskim izbornim komisijama kako bi zajednički identifikovali biračka mjesta koja bi mogla biti prilagođena i pristupačna

1513 pregleda 1 komentar(a)
Sa radonice, Foto: OEBS
Sa radonice, Foto: OEBS

Obezbijediti pristupačnost biračkih mjesta za sve birače od suštinske je važnosti i predstavlja odgovornost izbornih komisija. To je zaključak učesnika radionice koju je Savez slijepih Crne Gore organizovao za predstavnike Državne izborne komisije Crne Gore u Podgorici.

Koordinatorka projekta u Savezu slijepih Katarina Bigović objasnila je da je ta radionica dio projekta „Izaberi pristupačnost“ koji podržava Evropski savez slijepih. Projekat proučava praksu, rješenja i mogućnosti za poboljšanje učešća osoba sa invaliditetom u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je, kako je saopšteno iz OEBS-a, da je u konsultacijama sa opštinskim izbornim komisijama pregledan zakonski okvir i naglasio njihovu odgovornost da osobama sa invaliditetom bude omogućeno da glasaju nezavisno i tajno. Ivanović je, dodaje se, ohrabrio Savez slijepih da direktno sarađuju sa opštinskim izbornim komisijama kako bi zajednički identifikovali biračka mjesta koja bi mogla biti prilagođena i pristupačna.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić izrazila je nadu da će kroz radionice poput ove, osobe sa invaliditetom prepoznati kako da slobodno i nezavisno ostvare svoje pravo glasa i aktivno učestvuju u političkom životu.

Menadžerka programa za demokratizaciju u Misiji, Lia Magnaguagno, kazala je: „Pravo da se glasa samostalno i tajno predstavlja kamen temeljac svake demokratije.“ Ona je podsjetila da je Misija podržala Državnu izbornu komisiju u izradi Strategije za osobe sa invaliditetom, kao i pokrenula konsultacije sa opštinskim izbornim komisijama kako bi se osigurala pristupačnost biračkih mjesta.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori ostaje posvećena promociji prava osoba sa invaliditetom i nastoji da pomogne u uklanjanju barijera koje sprečavaju njihovo puno učešće kao glasača i kandidata.

Preporučujemo za Vas