Nezakonito ste izbjegli NVO sa sjevera

Predstavnici tri NVO iz Berana i Bijelog Polja tvrde da su zaobiđeni u dodjeli sredstava

2153 pregleda 56 reakcija 18 komentar(a)
Sa jučerašnjeg presa u Beranama, Foto: Tufik Softić
Sa jučerašnjeg presa u Beranama, Foto: Tufik Softić

Tri nevladine organizacije iz Berana i Bijelog Polja, Centar kreativnih vještina, Razvojni centar i Đakomo Adriatik, reagovali su povodom Odluke Ministarstva zdravlja o raspodjeli finansijskih sredstava za projekte nevladinim organizacijama u oblasti „Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“, za koju tvrde da je neravnopravna i nezakonita.

Oni su na konferenciji za novinare apelovali na Vladu, premijera Duška Markovića, i ministre javne uprave i zdravlja Suzanu Pribilović i Kenana Hrapovića, da se aktivnije uključe u ovaj problem ‘jer ovo nije prvi put da se ovako skandalozne odluke donose na protivzakonit i diskriminatorski nacin prema NVO sa sjevera ili prema onima koje su tek registrovane’.

"Tražimo da se zaustavi potpisivanje Ugovora sa nevladinim organizacijama koje treba da realizuje Ministarstvo zdravlja po osnovu Odluke o raspodjeli finansijskih sredstava za projekte programa “Održavanje niske prevalencije HIV-a u Crnoj Gori“ od 22. juna, jer je došlo do zloupotrebe novčanih sredstava”, tvrde oni.

Organizacijama sa sjevera pridružila se i NVO “Sistem” iz Podgorice. Prema njihovim riječima, javni konkurs o raspodjeli sredstava je objavljen 24. aprila i trajao je do 11. maja.

“Konkurs je bio otvoren 17 dana, što je u suprotnosti sa Zakonom o NVO gdje je jasno naglašeno da konkurs traje 30 dana od dana objavljivanja. Takođe, svi prethodni konkursi koji su bili raspisani u ovoj oblasti trajali su po 30 dana i ne vidimo drugi razlog, osim gramzivost pojedinih NVO i beskrupuloznu podršku pojedinaca u Ministarstvu zdravlja koji su u bliskim odnosima sa njima, da se iskoristi tadašnja situacija sa kovidom 19 i na brzinu se opredijele ovako visoki iznosi”, kazali su iz tih organizacija.

Epilog cijelog konkursa je, kako navode, skandalozna Odluka o raspodjeli sredstava, gdje je (samo za pet organizacija) opredjeljeno ukupno 295.385 evra, NVO Juventas (za tri projekta) - 152.114 evra, NVO Cazas (za jedan projekat) - 111.712 evra, NVO LINK (za jedan projekat) - 12.660 evra, NVO Zaštita (za jedan projekat) - 5.000 evra, NVO Crnogorska fondacija za HIV - 13.889 evra.

”To su ogromna sredstva, a nas sa sjevera nema, kao da ne postojimo, mada znamo podataka da je na sjeveru ukupno dvadeset odsto osoba sa HIV-om. Da li treba nevladine organijzacije iz Podgorice da dolaze na sjever i da pored nas edukuju stanovništvo. Ovo nije prva godina da se ovako nešto radi. Sa dosadašnjim sredstvima mogla je da se naporavi neka poliklinika”, kazali su oni.

Naglasili su da su sredstva za ovaj projekat velikim dijelom opredijeljena od međunarodnih donatora, dok je sufinansijer Ministartsvo zdravstva I da se tim prije prema tim sredstvima mora odnostiti odgovornije.

Bonus video: