Posredovanje prije sudskog postupka

“Učestvujući u radu skupštinskih odbora, vidjelo se da su poslanici predlog ocijenili kao pozitivan”, istakao je direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor Ministarstva pravde Ibrahim Smailović

3992 pregleda 62 reakcija 0 komentar(a)
Sa radnog doručka sa novinarima -, Foto: Borko Ždero
Sa radnog doručka sa novinarima -, Foto: Borko Ždero

Zakon o alternativnom rješavanju sporova trebalo bi da bude usvojen do kraja mjeseca u Skupštini Crne Gore.

To je juče, na radnom doručku za novinare, saopštio generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor Ministarstva pravde Ibrahim Smailović, navodeći da je predloženo da medijacija bude besplatna u sporovima iz porodičnih odnosa i sporovima protiv države i jedinica lokalne samouprave.

“Učestvujući u radu skupštinskih odbora, vidjelo se da su poslanici predlog ocijenili kao pozitivan”, istakao je Smailović.

Zakonom je propisana obaveza stranaka da se u određenoj vrsti spora, prije pokretanja postupka pred sudom, obrate medijatoru radi pokušaja rješavanja spora medijacijom, dok je, sa druge strane, predviđena i obaveza suda da u određenoj vrsti spora obavezno uputi stranke na prvi sastanak sa medijatorom radi pokušaja rješavanja spora medijacijom.

Smailović je istakao da je u povećanju informisanosti građana o alternativnom načinu rješavanja sporova, bitna i uloga medija, kako bi im se što više približilo šta znači posredovanje.

Kako je pojasnio, nakon stupanja na snagu ovog zakona, građani i privrednici neće morati da čekaju na odluke suda da bi naplatili svoja potraživanja, već će moći da prinudnim putem naplate sva potraživanja koja se utvrde u postupku medijacije.

“Ovo je obezbijeđeno uvođenjem odredbe da poravnanje zaključeno u postupku medijacije ima svojstvo izvršne isprave, čime se izjednačava sa poravnanjem zaključenim pred sudom”.

Predviđeno je da Centar za posredovanje nastavi sa radom kao Centar za alternativno rješavanje sporova, koji će raditi stručne poslove u vezi medijacije.

Direktorica Centra za posredovanje, Marina Lutovac, podsjetila je da se zadnjih godina krenulo sa sveobuhvatnom reformom u oblasti alternativnog rješavanja sporova.

„Vlada je prepoznala značaj i koristi od primjene mirnog rješavanja sporova i samim tim donijela srednjoročni program rada Vlade u kojem je jedan od glavnih ciljeva unapređenje pristupa pravdi kroz razvijanje alternativnih rješavanja sporova“, navela je Lutovac.

Prema njenim riječima, jedan od glavnih ciljeva je povećanje informisanosti građana o alternativnom načinu rješavanja sporova, navodeći da su sva dosadašnja sprovedena istraživanja ukazivala na to da građani nisu dovoljno upoznati sa tim načinom.

Ona je istakla da nije obaveza stranke da pristane na medijaciju.

Bonus video: