Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori: Privremeno odlažemo molebane

"Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja"

48634 pregleda 661 reakcija 122 komentar(a)
Sa jednog od molebana u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od molebana u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2020. 14:14h

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštio je danas da privremeno odlaže molebane koji se u Crnoj Gori održavaju u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Uoči sjutrašnje nedjelje 5. jula i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva sabranja privremeno odlažemo. Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje", ističe se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta SPC su dodali da kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

"Što se tiče redovnog bogosluženja u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ponovo zabranjena bogosluženja sa prisustvom vjerujućih, pozivamo, kao i ranije, vjernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja nasušnih molitvi i sveštenoradnji. Kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa. Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore", kazali su iz Episkopskog savjeta MCP.

Poručili su da su zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne žele da svojim sjutrašnjim okupljanjima šalju nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje.

"Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima. Isto tako smo svjesni, da ovim načinom "kreni – stani - kreni", stavljamo na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika naših jedinstvenih u svijetu litija i molebana, i čujemo negodovanje brojnih vjernika prema takvom našem vođenju ovog izuzetno zahtjevnog, a istovremeno Božijeg puta. Međutim, očinski i pastirski molimo braću i sestre za strpljenje i odlučnost. Sličnih primjera u istoriji ima na pretek. I oprez pastira koji vodi, i koji ”više vidi” sa svoga ”ak’ i malog brda”; i neobuzdani narodni žar koji kliče ”što se mrčiš kad kovati nećeš”? I mojsijevsko molitveno zastajkivanje na putu ka Zemlji Obećanoj, da bi se posavjetovao sa Gospodom oko daljeg pravca; i ondašnje narodno negodovanje pri svakoj narednoj nepoznanici. Eto, mi smo do sada, na našim litijama, bili jedinstveni Božiji narod, koji u jednom duhu hodi ka oslobođenju. Naš duh sabornosti prevazišao je pomenute primjere iz biblijske i crnogorske istorije. Kod nas nema smutnje, a svaka nejasnoća dođe i prođe – u jednom danu. Pa neka, uz Božiju pomoć, tako i ostane. ”Strpljen - spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima", kazali su iz Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Naveli su i da će sjutra imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Neka nam svima njegova arhipastirska riječ bude duhovna utjeha za privremeni izostanak naših molebnih i litijskih sabranja, koja ne zaboravljamo, i koje spremno čekajući, jedni druge pozdravimo, istinskim i iskonskim pozdravom Ne damo svetinje", zaključuje se u saopštenju.