Uz pomoć EU osobe sa invaliditetom dobile priliku da rade

Polaznica programa Mirjana Popović, koja ima 80 posto invaliditeta, kazala je da je projekat pomogao svim polaznicima da “razbiju sami svoje predrasude”
149 pregleda 2 komentar(a)
osobe sa invaliditetom posao, Foto: Privatna arhiva
osobe sa invaliditetom posao, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.02.2018. 17:15h

Kroz projekat "Nama je stalo, mi djelujemo" posvećen jačanju socijalne inkluzije i zaposlenosti osoba sa invaliditetom (OSI) zaposlene su tri osobe sa invaliditetom od ukupno 20 koliko ih je prošlo program obuke rada na računarima i dodatnih seminara sticanja neophodnih vještina.

Organizatori su naglasili da je ovo "samo formalni kraj projekta", te da će nastaviti pregovore sa sa poslodavcima "kako bi taj broj bio veći".

"Projekat finansiran sredstvima EU sproveli su Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj u partnerstvu sa NVO "Adria",uz podršku Opštine Bar i ZZZZCG. Obuhvatio je kampanje: "Više znanja za više mogućnosti" koja je OSI motivisala na sticanje novih znanja i rada na sebi radi njihove veće zapošljivosti i "Jednake šanse za rad" kojom su poslodavci dobili informacije o brojnim koristima koje država obezbjeđuje za zapošljavanje OSI. Realizovana su i tri dvodnevna seminara. Rad sa OSI donio je sjajne rezultate i podigao nivo njihovog samopoštovanja", kazala je koordinatorka projekta Vesna Jukić.

Na pitanje "Vijesti" koliko je ovih lica dobilo posao i na kojim radnim mjestima, Jukić je odgovorila da su dvije osobe zaposlene na administrativnim poslovima – u Centru za socijalni rad i u kancelariji javnog izvršitelja, a jedna polaznica projekta je dobila posao u krojačkoj radnji.

Slobodan Đonović, direktor Centra za socijalni rad naglasio je da je zapošljavanje OSI "ključ njihovog socijalnog uključivanja i prava podrška njihovom samostalnom i dostojanstvenom životu".

Ističući da projekat zauzima posebno mjesto u tridesetogodišnjoj istoriji Centra, on je dodao da ovo nije projekat koji se bazirao samo na riječima "već za konkretne ljude, sa ciljem da riješi njihove stvarne probleme kroz zaposlenje".

"Tokom projekta potvrdili smo ono što smo ranije znali-da ovim licima njihov invaliditet nije prepreka za sticanje više znanja, niti prepreka za obavljanje radnih zadataka. Glavni rezultat je realizovan zapšaljavanjem određenog broja lica, a tu je i pokretanje društva da razmišlja na drugačiji način, prihvati OSI, smanji predrasude i tako doprinese njihovom uklanjanju", rekao je Đonović, zahvaljujući službenicima Centra na velikom angažmanu u projektu.

Podsjetivši na konvencije čiji je potpisnik i Crna Gora, a koje brane prava OSI, Marina Medojević iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ukazala je da Ustav ovim licima garantuje posebnu zaštitu.

"Iako država ulaže velike napore, praksa pokazuje da su OSI i dalje izložene društvenoj marginalizaciji. Jasna je potreba za daljim osnaživanjem lica sa invaliditetom, a potom kapaciteta i resursa institucija, kako bi se obezbjedilo puno učešće OSI u društvenoj zajednici. Hvala svim poslodavcima koji su se odazvali našim kampanjama na senzibilitetu da i tako doprinesu društvu", rekla je Medojević.

Barska NVO „Adria“ još 2001. je počela da radi na zapošljavanju OSI u Baru i Ulcinju. Ističući da je svima u organizaciji bila čast da rade na ovom projektu, direktorica NVO Marta Anđelić rekla je da je uloga “Adrie” bila da pruži svoje "znanje, iskustvo i prostor".

"Nadamo se da smo ovim projektom uspjeli da senzibilišemo sve aktere u društvu - poslodavce, javnu upravu i privredu da pruže šansu OSI i zaposle ih, te da smo uticali na OSI da promijene način razmišljanja i budu aktivniji u pronalaženju posla", kazala je Anđelić.

Poruku drugim poslodavcima da zapošljavanjem OSI dobijaju i motivisanog i vrijednog radnika i benefite od države, poslao je javni izvršitelj Veselin Šćepanović u čijoj je kancelariji jedna polaznica programa dobila posao.

"Ovo je najbolji projekat u državi. Ove osobe su se posebno isticale u radu, u pojedinim elementima bile i bolje od drugih radnika. Moja poruka poslodavcima je- pružite im šansu i vidite kroz posao da li odgovaraju ili ne Ne treba da bude nikakvih predrasuda, dobijate dobrog radnika. Odnos države za subvencije je gotovo savršen, na poslodavcu je samo da pošalje svoj nalog, i on je iz budžeta riješen gotovo “u sat”", naveo je Šćepanović.

Polaznica programa Mirjana Popović, koja ima 80 posto invaliditeta, kazala je da je projekat pomogao svim polaznicima da “razbiju sami svoje predrasude”.

"Imali smo dosta obuka, lijepo se družili, svima je bilo žao na kraju što je završeno. Podstakli su nas da drugačije razmišljamo o našem životu, mi jesmo osobe sa invaliditetom, ali, možemo da radimo. Lijepo je znati da uvijek neko stoji uz nas. Nadam se da ću i ja dobiti posao, drago mi je što su se poslodavci počeli odazivati", zaključila je Popović.

Bonus video: