Kolašin: Zgrada ponovo prijeti prolaznicima

Do prije šest godina najavljivani su ambiciozni planovi i obnova objekta, ali lokalne vlasti od tada to više uopšte ne pominju
83 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin zgrada, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin zgrada, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.02.2018. 16:15h

Oko takozvane zgrade starog suda u centru Kolašina ponovo je postavljena zaštitna ograda, jer su ugroženi građani i njihova vozila.

Kako su saopštili iz Opštine - ograničavanje pristupa objektu učinjeno je nakon što je urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma kontrolisala objekat.

Dalje akcije, kako objašnjavaju u lokalnoj upravi, sada su u rukama tog vladinog resora, a postupak oko zgrade je okončan u kolašinskom Sekretarijatu za urbanizam.

“U sladu sa novim zakonom, formirana je urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma. Ta inspekcija, na inicijativu Opštine, izašla je na lice mjesta 29. januara radi obavljanja kontrole objekta. Komunalno preduzeće obavilo je obezbjeđivanje javne površine oko objekta, sa ciljem ograničavanja pristupa objektu, do izvršenja mjera postupka”, saopštili su iz kolašinske izvršne vlasti.

Odbornici u lokalnom parlamentu već nekoliko puta upozoravali su na opasnost od trošne zgrade, a na adresu Opštine stiglo je i nekoliko inicijativa građana, koji su tražili urgentno rješavanje problema.

Sekreterijat za urbanizam je još prije šest godina naložio da se obavi vještačenje i utvrdi stabilnost objekta u Ulici B. Rašovića.

Dugo su i besuspješno, sve do minule sedmice, čekali inspektore. Insitut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu iz Podgorice dostavio je prije nekoliko godina izvještaj u kojem je naznačeno da objekat, zbog stanja u kojem se nalazi, predstavlja opasnost za ljude, susjedne objekte i bezbjednost saobraćaja.

Zgrada u kojoj je nekada bio smješten Sreski sud, poznata je i kao kuća Marića, a građena je prije 117 godina. Bivša vlast je prodala podgoričkom preduzeću, čiji je vlasnik Nebojša Bošković, za 120.000 eura. Izdati su mu Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekata u postojećim gabaritima.

Do prije šest godina najavljivani su ambiciozni planovi kada je riječ o rekonstrukciji tog objekta. Od tada, jedna od nekad nejeljepših i najstarijih kolašinskih zgrada je samo problem više i lokalnim vlastima i ostalim Kolašincima.

Bonus video: