NAČELNIK URGENTNOG CENTRA

Abdić: Tri pacijenta u Beranama životno ugrožena

Kako kaže Abdić, broj pacijenata koji se liječe od virusa korona u Kliničkom centru je 33

8538 pregleda 4 komentar(a)
Abdić, Foto: KCCG
Abdić, Foto: KCCG

Načelnik Urgentnog centra Nermin Abdić kazao je da su u Urgentnom centru KCCG u posljednja 24 sata uzorkovana 32 pacijenta koji imaju simptome virusa korona. Ističe da su tri pacijenta u Beranama životno ugrožena, dok su ostali koji su na bolničkom liječenju, stabilnog stanja. Abdić dodaje da među zdravstvenim radnicima koji rade u Urgentnom nema oboljelih, prenosi portal RTCG.

Kako kaže Abdić, broj pacijenata koji se liječe od virusa korona u Kliničkom centru je 33.

“Od tog broja je 17 na Infektivnoj klinici, ostali broj je na Intenzivnoj i Internoj klinici. Jedan pacijent je na respiratoru na poluintenzivnoj Interne klinike”, kaže Abdić.

Kada je riječ o ostalim gradovima, u Opštoj bolnici u Beranama ima 28 pacijenata, Barska bolnica devet, nikšićka tri i pljevaljska Opšta bolnica dva pacijenta.

“Ovi pacijenti su, osim u bolnici u Beranama, gdje su tri pacijenta životno ugrožena i na respiratorima, svi su stabilnog opšteg stanja i pod budnim okom su osoblja koje radi u bolnicama”, kazao je Abdić.

Ističe da radno vrijeme od početka korona virusa za zdravstvene radnike ne postoji.

“Non stop smo na radnim mjestima, non stop odgovaramo na zadatke koji nijesu ni malo laki”, kaže Abdić.

Urgentni centar je samo jedna od jedinica KCCG koji je, ujedno, najopterećeniji, dodaje on. Za 24 sata, javi se oko 200 pacijenata za pregled u Urgentnom centru.

“Za posljednja 24 sata uzorkovali smo 32 pacijenta koji imaju simptome virusa. Imali smo devet osoba iz saobraćajnih udesa, dvije žrtve nasilja”, kazao je Abdić.

Abdić dodaje da među zdravstvenim radnicima koji rade u Urgentnom nema oboljelih.

“Svaki zapošljeni širom zdravstvenog sistema nosi zaštitnu opremu i radi sve da smanji rizik da korona infekcija ne bude među radnicima", saopštio je načelnik.

On ističe da svi zapošljeni u Urgentnom imaju zaštitnu opremu i svi se prodržavaju nošenja iste.

Kada je riječ o porodici koja je u pratnji pacijenta, ili koja dolazi zbog informacija, mora da prođe sve mjere zaštite da stigla do Info pulta.

Apelovao je na građane da bez prijeke potrebe ne dolaze u Urgentni.

"Svaki pacijent koji dolazi bez prijeke potrebe izlaže riziku hronične bolesnike i sebe", dodaje on.

Preporučujemo za Vas