Provjeravali koga su htjeli, a ne koga je trebalo

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) kontrolisala preduzeće “Codepixel”, iako se prijava Centra za građansko obrazovanje odnosila na zakonitost obrade ličnih podataka na stranici crnagorakorona. Osjetili smo i nelagodu zbog činjenice da očito nijeste sa dužnom pažnjom pročitali našu inicijativu, čime urušavate ugled institucije koju vodite, poručili iz CGO direktoru AZLP Sretenu Radonjiću

27698 pregleda 78 reakcija 10 komentar(a)
Iz CGO očekuju izvinjenje od Radonjića, Foto: Luka Zeković
Iz CGO očekuju izvinjenje od Radonjića, Foto: Luka Zeković

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) utvrdila je da je preduzeće “Codepixel” bilo u obavezi da dobije saglasnost AZLP za objavljivanje podataka o osobama u izolaciji na sajtu corona.cg.live/samoizolacija, što bi bilo u redu da nijesu kontrolisali pogrešan sajt.

To se vidi se iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) poručili su da su iznenađeni, jer se njihova inicijativa Savjetu AZLP odnosila na zakonitost obrade ličnih podataka na stranici crnagorakorona.com/home, a ne za coronacg.live/samoizolacija.

“A osjetili smo i nelagodu zbog činjenice da očito nijeste sa dužnom pažnjom pročitali našu inicijativu, čime urušavate ugled institucije koju vodite. Dodatno, napravili ste nepotrebnu neprijatnost i nekom ko nije trebalo da bude predmet nadzora (‘Codepixel’), jer smo dovoljno upućeni u ovu materiju da taj subjekt ne bismo nikad ni prijavili”, poručila je koordinatorka programa Ljudska prava Tamara Milaš.

Sajt crnagorakorona.com/home i dalje aktivan
Sajt crnagorakorona.com/home i dalje aktivan foto: Printscreen

Napominje da je stranica crnagorakorona.com/home i dalje aktivna i da dugo prikuplja sve kategorije ličnih podataka lica u samoizolaciji.

Kontrolori AZLP utvrdili su da su podaci sa coronacg.live/samoizolacija prikupljeni sa sajta Vlade, koja je u martu, pod izgovorom da se radi o mjeri koja će spriječiti širenje koronavirusa, objavila spiskove građana u samoizolaciji i njihove adrese. Utvrđeno je i da je preduzeće “Codepixel” uklonilo spornu stranicu, nakon što je to prethodno uradila Vlada.

Iz AZLP nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je tačno da su napravili grešku, kako se dogodilo da kontrolišu subjekat kojeg niko nije prijavio, a ne onog kojeg je trebalo i, na kraju, jesu li kontrolisali i onog kojeg je trebalo i kako su se prema tome odredili

U dopisu predsjedniku Savjeta AZLP Sretenu Radonjiću, predstavnica CGO traži pismeno izvinjenje zbog greške prema njima i prema firmi “Codepixel”, kao i zapisnik o sprovedenom nadzoru nad vlasnicima prave stranice.

Iz ove institucije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je tačno da su napravili grešku, kako se dogodilo da kontrolišu subjekat kojeg niko nije prijavio, a ne onog kojeg je trebalo i, na kraju, jesu li kontrolisali i onog kojeg je trebalo i kako su se prema tome odredili.

AZLP je u svom nalazu utvrdila da stranica više ne postoji. Na navedenoj aplikaciji, pored informacija o broju zaraženih, hospitalizovanih i izliječenih slučajeva i statističkih podataka, objavljeni su i povremeno ažurirani i podaci o licima koja su bila u obaveznoj samoizolaciji, pri čemu su objavljeni podaci o adresi stanovanja i datumu riješenja tih lica. Dakle, podaci koji su na veb aplikaciji mogli biti pretraživani od strane posjetioca sajta bili su datum rješenja i adresa, tj. pin na mapi, koji je prikazvan koristeći servis Gugl maps. Nijedan drugi lični podatak nije bio dostupn trećim stranama, odnosno korisnicima veb aplikacije u smislu Zakona o zaštitu podataka o ličnosti.

Dodaje se da za obradu i prikaz podataka nisu korišćene, niti čuvane fizičke baze podatka a da su podaci o lokaciji prikazivani koristeći Gugl maps servise.

“Napominjemo da su ovi servisi prilično nepozudani, pa postoji mogućnost da su i sami pinovi prikazivani na mapi bili neispravni i neprecizni”, navodi se iz kompanije.

Analizom podataka o posjetama aplikacije, koji su prikupljani kroz servis Gogl analitiks, ustanovljeno je da je najmanji broj pregleda imao sporni servis, a da je fokus posjetilaca bio na podacima o oboljelima, izliječenima...

Dodaje se i da je svaki korisnik bio obaviješten da su isključivo korišćeni dostupni podaci sa sajta Vlade i Instituta za javno zdravlje. Takođe, aplikacija je omogućila lociranje uređaja na mapi uz saglasnost i dozvolu korisnika.

Nacionalno koordinaciono tijelo za suzbijanje zaraznih bolesti Vlade odlučilo je da krene sa objavljivanjem podataka uz saglasnost AZLP, mada iz CGO smatraju da njihovo mišljenje ne odgovara zakonskoj regulativi.

Ova odluka NKT-a naišla je na žestoke kritike javnosti i civilnog sektora. Kasnije su ga povukli sa zvaničnog sajta Vlade, a Ustavni sud najavio ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove mjere.

Milaš: Za rubriku “vjerovali ili ne”

Milaš je “Vijestima” kazala da su u CGO zatečeni dopisom AZLP “iako smo do sada svjedočili brojnim i raznovrsnim situacijama u kojima smo vidjeli neznanje, površnost, nesavjestan rad i zloupotrebu službenog položaja u institucijama”.

“Mi smo prijavili jedan subjekt za koji smo tražili od AZLP da utvrdi da li je poštovao Zakon, a oni su ‘na osnovu naše inicijative’ otišli i izvršili nadzor nad sasvim drugim subjektom i poslali nam zapisnik o tome. To je za rubriku ‘vjerovali ili ne’, jer je nevjerovatno da nijesu ni pročitali naš dopis s dužnom pažnjom, a postupali su po njemu. Međutim, nije smiješno kad vidite da to radi institucija koja treba da je nezavisna i profesionalna u svom radu i koju za to dobro plaćaju građani i građanke Crne Gore”, kazala je Milaš.

Osim što su sebe obrukali, poručuje ona, Savjet AZLP je napravio i nepotrebnu neprijatnost i nekom ko nije trebalo da bude predmet nadzora.

“A i nama jer smo dovoljno upućeni u ovu materiju da taj subjekt ne bi nikad ni prijavili. Podsjetila bih da smo mi inicijativu podnijeli 25. marta i odnosila se na utvrđivanje zakonitosti obrade ličnih podataka na stranici http://www.crnagorakorona.com, koja je i dalje aktivna, i koja je dugo generisala sve kategorije ličnih podataka lica u samoizolaciji. CGO se nikada nije obratio Savjetu AZLP-a da izvrši nadzor nad aplikacijom http://www.coronacg.live koju je kreirala firma Codepixel doo, a u koju su oni otišli u kontrolu”, podsjetila je Milaš.

Uzalud potrošili resurse i na kraju se obrukali: Milaš
Uzalud potrošili resurse i na kraju se obrukali: Milašfoto: CGO

Navela je i da su “značajno vrijeme i resursi uloženi kako bi se izvršio nadzor nad pogrešnim subjektom, pa se postavlja pitanje ko će i na koji način odgovarati zbog ovakve greške”.

“S obzirom da je Savjet AZLP na čelu sa Sretenom Radonjićem taj koji je napravio zaključak po kojem su inspektori postupali logično bi bilo da utvrđivanje odgovornosti počne od predsjednika Savjeta, ali da uključi i direktora. Mi to, naravno, ne očekujemo jer znamo kako su ovi ljudi došli na ove pozicije, ali cijenimo da je važno da javnost zna i na ovakvim primjerima kako oni rade jer se sve to plaća iz budžeta koji svi građani i građanke pune da bi imali profesionalne institucije, što sada očito nije slučaj”.

Bonus video: