EU šalje maske Crnoj Gori

Pomoć je obezbijeđena iz zajedničke evropske rezerve medicinske opreme koje su stvorene kako bi se pomoglo zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa

5402 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija će danas isporučiti novi kontingent zaštitnih maski FFP2 Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, saopšteno je u Briselu.

Kako se navodi, pomoć je obezbijeđena iz progama "RescEU", odnosno zajedničke evropske rezerve medicinske opreme koje su stvorene kako bi se pomoglo zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa.

"Iako vidimo smanjenja stopa infekcije u pojedinim oblastima, neophodno je učiniti dodatne napore kako bi se spriječilo novo širenje koronavirusa", rekao je komesar za upravljanje u kriznim situacijama Janez Lenarčič, dodajući da su u toj borbi zaštitne maske neophodne.

"Uz ranije isporuke, danas šaljemo još 65.000 zaštitnih maski Hrvatskoj, ali i našim susjedima na zapadnom Balkanu", pojasnio je Lenarčič, prenosi N1.

EU je već dostavila regionu pomoć od 370.000 maski iz programa "RescEU", kao i pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU i bilateralnim dogovorima koje su države članice pojedinačno ostvarivale, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: