Knežević: Prekršen zakon, Trinaestojulska nagrada ponižena i obezvrijeđena

Poslanik DF-a ističe da u zakonu jasno stoji da se nagrada u jednoj oblasti može dodijeliti samo jednom licu ili jednom udruženju ili institutu

14687 pregleda 12 komentar(a)
Knežević na današnjem presu, Foto: Screenshot/Facebook
Knežević na današnjem presu, Foto: Screenshot/Facebook

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao je da je dodjelom Trinaestojulske nagrade doktoru Ranku Lazoviću i Institutu za javno zdravlje Crne Gore prekršen Zakon o državnim nagradama, kojim je, kako je istakao, predviđeno da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

Knežević traži da se poništi odluka o izboru žirija, dodavši da nagrade ove godine ne bi trebalo ni dodjeljivati.

Knežević je ocijenio da je žiri na čelu sa slikarom Rajkom Todorovićem Todorom, kojeg je nazvao "istaknutim DPS jurišnikom", obesmislio, obezvrijedio i ponizio Trinaestojulsku nagradu.

Knežević je rekao da je Zakon o državnoj nagradi brutalno prekršen, jer u članu 17, kako je kazao, jasno stoji da se Trinaestojulska nagrada u jednoj oblasti može dodijeliti samo jednom licu ili jednom udruženju ili institutu.

"Podsjetiću da je žiri sa jednim glasom protiv Bećira Vukovića dodijelio nagradu i dr Ranku Lazoviću i Institutu za javno zdravlje, što znači da su brutalno prekršili zakon i da je i predsjednik države, a i ova Skupština dužna da poništi odluku o izboru žirija za Trinaestojulsku nagradu, a da se ove godine ne može dodijeliti nagrada za Dan državnosti Crne Gore", rekao je Knežević na današnjoj pres konferenciji Demokratskog fronta.

Smatra da je sporna i dodjela nagrade istoričaru Živku Andrijaševiću.

"Takođe, dodjelom nagrade Živku Andrijaševiću je prekršen zakon, jer se ona dodjeljuje za dostugnuća u 2019. godini, a on nije imao dostignuća u 2019, izuzev što je 2018. napisao knjigu '100 najvažnijih ličnosti u Crnoj Gori' i zaboravio da sigurno spomene još hiljadu ličnosti koji su zaslužili da se nađu u nekoj antologiji koja bi se pravila po nekom principu koji bi bio objektivan i istorijski prihvavljiv", rekao je Knežević.

Navodi i da je DF bio u pravu kad je glasao protiv odluke o formiranju žirija za dodjelu nagrade.

"Što će reći da smo bili u pravu kada su kolege iz parlamentarne većine htjele da se glasa pojedinačno da bi jedinog Srbina u žiriju, Bećira Vukovića, odstranili", dodao je.

Bonus video: