HRA: Pažin da kaže zašto više od četiri godine traje postupak izručenja Vukovića

Vuković JE zbog ubistva tri člana porodice Klapuh u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora

4604 pregleda 2 komentar(a)
Pažin, Foto: Savo Prelević
Pažin, Foto: Savo Prelević

Akcija za ljudska prava (HRA) poziva ministra pravde i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da objavi zašto više od četiri godine traje postupak izručenja u Crnu Goru Zorana Vukovića, čovjeka koji je zbog ubistva tri člana porodice Klapuh u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora.

"Smatramo da je ta informacija od javnog značaja, da je u opštem interesu suzbijanja nekažnjivosti za ratne zločine, ostvarivanja pravde za žrtve i uspostavljanja vladavine prava i da na nju javnost ima pravo", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da su danas primila rješenje Ministarstva pravde kojim je odbijen zahtjev za slobodan pristup informacijama koji su kako navode po drugi put, 19.6.2020, zatražili "dokument koji sadrži informaciju o postupku ekstradicije Zorana Vukovića, koji je uhapšen 2015. godine u Srbiji zbog osude za ubistvo tri člana porodice Klapuh iz Foče (BiH) izvršenog u julu 1992. godine u Plužinama, odnosno da nas obavijestite u kojoj fazi se nalazi taj postupak".

"Ministarstvo pravde je odbilo zahtjev s obrazloženjem da bi dostavljanje informacije o tome u kojoj fazi se nalazi postupak ekstradicije protiv Zorana Vukovića, "podrazumijevalo sačinjavanje nove informacije, protivno članu 29 stav 1 tačka 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama". HRA smatra da dostava dokumenta koji bi ukazao na to u kojoj fazi se nalazi postupak ekstradicije ne znači sačinjavanje nove informacije, i da Ministarstvo pravde nije imalo osnova to da odbije. U svakom slučaju, smatramo da javnost ima pravo da zna zašto taj ekstradicioni postupak tako dugo traje, pa pozivamo medije da nam pomognu u pokušaju da dođemo do te informacije i da isto pitanje o postupku ekstradicije Zorana Vukovića postave Ministarstvu pravde", poručili su iz HRA.

Oni navode da je na osnovu potjernice Crne Gore, Zoran Vuković uhapšen u Srbiji 25. decembra 2015. godine, ali do danas nije izručen Crnoj Gori iako je objavljeno da je Crna Gora zatražila njegovo izručenje još u januaru 2016. godine.

"U slučaju da Vuković bude izručen, on ima pravo da mu suđenje bude ponovljeno jer je osuđen u odsustvu (čl. 431 ZKP)", zaključuje se u saopštenju HRA.

Bonus video: