MCP: Sastanci Crkve sa opozicijom radi pripreme izbora su najgnusnija laž iz kuhinje režimskih medija

"Po svojoj prirodi, Crkva, na čelu sa mitropolitom, u neprekidnom je dijalogu sa svakim ljudskim bićem od djeteta do starca. Pa ako se sastanemo ponekad i sa opozicionim liderima po povodu bezakonog zakona, ne možemo se primaći broju sastanaka koje smo, na njihov zahtjev, i po potrebi službe, održali sa liderima DPS, u proteklom periodu, od kada ta stranka postoji i vrši vlast u našoj zemlji

20035 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva Vijesti

Sastanci i koordinacija Crkve sa opozicijom, radi pripreme izbora su najgnusnija laž koja izlazi iz kuhinje režimskih medija i portparola vladajuće partije, i nju ovim putem odlučno demantujemo, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

"Izbori samo što nijesu, političke stranke rade svoj posao, a narod je, sa Crkvom na čelu, u hramovima, kao odvajkada, ali doskora i na molitvenim litijama, tražeći promjenu anticrkvenih, antievropskih i anticivilizacijskih odredbi u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Za ovakav splet okolnosti, kao Crkva Hristova, ne osjećamo ni najmanju odgovornost. Pitanje antiustavnog zakona moglo se riješiti dijalogom i u skladu sa međunarodnim standardima, na naše uporno insistiranje, mnogo prije ove kampanje za izbore, čiji datum raspisivanja opet nije bio ni u interesovanju ni u nadležnosti Crkve", ističe se u saopštenju MCP.

Oni su dodali vladajuća partija Demokratska partija socijalista (DPS) niti je htjela istinski dijalog oko zakona, niti dovodi u pitanje održavanje izbora usred ovih vanrednih zdravstvenih okolnosti.

"Dakle, tema Crkve usred izbora – to je očigledno bio plan vladajuće strukture i njihova temeljna želja. Zato njihov glavni čovjek već sada proglašava pobjedu nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) za kraj avgusta. A da se ne radi o nekom našem komplikovanom otkriću i zaključku, biće nam jasno ako se samo sjetimo njihovog posljednjeg partijskog kongresa, koji je više ličio na zbor neke paracrkvene organizacije, sa ciljem stvaranja svoje autokefalne crkve, nego na skup moderne građanske partije, kakvom oni žele da je prikažu u javnosti. Međutim, sve ovo nikako ne znači da se sama Crkva bavi predizbornim stranačkim temama, kako je optužuju. To niti je bilo, niti će biti. Stranke neka rade kako najbolje umiju i znaju svoj posao, kako one opozicione tako i one na vlasti. Ima li među političarima vjerujućih ljudi, i da li se oni savjetuju sa svojim sveštenicima oko duhovnih tema, baš sada, u ovom prelomnom vremenu - to je uvijek bila tema koja, po kanonima Crkve, spada u Svetu tajnu ispovijesti i duhovne razgovore, koji se nikada ne iznose na svjetlost dana! Otuda, sastanci i koordinacija Crkve sa opozicijom, radi pripreme izbora – to je najgnusnija laž koja izlazi iz kuhinje režimskih medija i portparola vladajuće partije, i nju ovim putem odlučno demantujemo", poručili su iz MCP.

U saopštenju se dodaje da niti je SPC inicirala susretanja bilo kojih političkih partija na temu izbora, ili kakve god stranačke aktivnosti.

"Po svojoj prirodi, Crkva, na čelu sa mitropolitom, u neprekidnom je dijalogu sa svakim ljudskim bićem od djeteta do starca. Pa ako se sastanemo ponekad i sa opozicionim liderima po povodu bezakonog zakona, ne možemo se primaći broju sastanaka koje smo, na njihov zahtjev, i po potrebi službe, održali sa liderima DPS, u proteklom periodu, od kada ta stranka postoji i vrši vlast u našoj zemlji. U tom smislu, ne osjećamo potrebu za pravdanjem, bilo kome, a ponajmanje njima. Ali radi znanja sveukupnog građanstva, moramo i dužni smo, odvojiti laž od istine. Zato smo i izrazili spremnost za dijalog sa vlašću po pitanju Zakona do Petrovdana, upravo ne želeći da taj dijalog bude zloupotrebljen i uključen u predizbornu kampanju", zaključuje se u saopštenju MCP.

Bonus video: