Ministarstvo: Vjerujemo u potencijale beranske omladine

Dodaju da su mladi iz opštine Berane korisnici evropske omladinske kartice, besplatne benefit kartice čiju izradu i distribuciju obezbjeđuje Ministarstvo sporta i mladih, u saradnji sa partnerima

3353 pregleda 8 komentar(a)
Janović, Foto: Ministarstvo sporta i mladih
Janović, Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Ministarstvo sporta saopštilo je da vjeruje u potencijale beranske omladine.

Oni su odgovorili sekretaru za sport i omladinu Berana, Goranu Foliću, koji je danas pitao ministra sporta i mladih Nikolu Janovića, zbog čega nijedan projekat za rekonstrukciju sportskih terena već drugu godinu zaredom nije odobren Opštini Berane?

"S obzirom na Vašu ulogu sekretara za sport i omladinu, vjerovali smo da ćete poštovati veliki doprinos koji je Ministarstvo sporta i mladih dalo u poboljšanju uslova za djecu i omladinu u Beranama kako po pitanju sporta tako i omladinske politike kao i činjenicu da je ministar Janović tokom mandata posjetio više puta Vašu opštinu, ali kako to nije slučaj, dozvolite da, zbog javnosti u Crnoj Gori, podsjetimo na važne projekte koje smo realizovali u ovom gradu. Ministarstvo sporta i mladih je, iako nažalost Vi to ne želite da prihvatite, jako puno uradilo u Beranama upravo u cilju stvaranja boljih uslova za omladinu koja se bavi sportom u ovom gradu. Žao nam je što ne znate da su upravo uspješno renovirane dvije školske sportske sale u Beranama, i to u OŠ „Donja Ržanica“ i OŠ „Vuk Karadžić“ u koje je Ministarstvo sporta i mladih uložilo oko 60.000 eura i koje ćemo, čim epidemiološke okolnosti dozvole i svečano otvoriti. Žao nam je što ne želite da se prisjetite da je upravo ministar Nikola Janović 2018.godine otvorio novu sportsku halu u Beranama koja je značajno unaprijedila omladini ovog grada uslove za bavljenje sportom, a u koju je država uložila preko pet miliona eura", saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjećaju Folića, "kada Vi već ne želite da kažete, da je upravo u toj sportskoj hali Ministarstvo sporta i mladih u saradnji sa Opštinom Berane organizovalo 2019.godine finale školskog Kup takmičenja u odbojci na kojem je prisustvovalo preko dvije hiljade ljudi a gdje je Berane bilo domaćin djeci koja su bila finalisti i gdje je upravo iz ovog grada poslata poruka o značaju školskog sporta."

"U okviru projekta Dječijeg sporta, sportski klubovi iz Beranama su prijavili veliki broj djece i posebno nas raduje što će Ministarstvo sporta i mladih imati priliku da roditeljima ove djece pomogne kroz sufinansiranje do 70% članarine, uvjereni da ćemo među tom omladinom imati nove šampione koji će pronositi slavu Crne Gore kroz svijet. Kada već pominjete Dan reprezentacija, upravo je zbog velikog broja sportskih kolektiva kao i infrastrukturnih uslova u oblasti sporta, Ministarstvo sporta i mladih predložilo Berane da bude domaćin ove manifestacije za čak šest gradova sa sjevera Crne Gore. Kada je omladinska politika u pitanju, Ministarstvo sporta i mladih je, kako ste i sami naveli, u saradnji sa opštinom Berane, u februaru 2019. godine finansiralo rekonstrukciju, opremanje i otvaranje prostorija Omladinskog kluba koji realizuje projekte i aktivnosti za mlade uz kontinuiranu podršku našeg Ministarstva. U prilog ovome treba spomenuti projekat “Osnaži.me” koji Omladinski klub Berane sprovodi u 2020. godini uz pokroviteljstvo Coca-Cola fondacije, a uz podršku Ministarstva sporta i mladih", kazali su iz Ministarstva,

Dodaju da su mladi iz opštine Berane korisnici evropske omladinske kartice, besplatne benefit kartice čiju izradu i distribuciju obezbjeđuje Ministarstvo sporta i mladih, u saradnji sa partnerima.

"Putem omladinske kartice mladima iz Berana je omogućeno da koriste preko 120 različitih popusta u Crnoj Gori i preko 70 000 popusta u Evropi. Ministarstvo sporta i mladih je u 2019. godini upravo finansijski podržalo projekat “Razvoj i promocija Evropske omladinske kartice na sjeveru Crne Gore” koji je aktivno uključio i mlade koji žive u Beranama. Putem konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, Ministarstvo sporta i mladih kontinuirano obezbjeđuje podršku projektima omladinskih organizacija koje djeluju na teritoriji opštine Berane, naročito u oblasti promocije preduzetništva mladih i razvoja mobilnosti i kulture njihovog učešća u procesu donošenja odluka. U saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, Ministarstvo sporta i mladih kontinuirano organizuje obuke za jačanje kapaciteta lokalnih službenika koji se bave mladima i sprovode omladinsku politiku, a na kojima redovno učešće uzimaju i lokalni službenici zaposleni u beranskoj opštini."

Kažu da je Opština Berane usvojila Lokalni akcioni plan za mlade, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sporta i mladih koje ulaže posebne napore da unaprijedi komunikaciju i saradnju sa opštinama u oblasti politika za mlade.

"Zahvaljujući novim rješenjima Zakona o mladima čiji je predlagač Ministarstvo sporta i mladih, usvajanje lokalnih akcionih planova za mlade predstavlja obavezu jedinica lokalne samouprave, a sve sa ciljem unapređenja implementacije omladinske politike na lokalnom nivou. Upravo su ovi uspješno realizovani projekti na teritoriji Berana čvrst dokaz da Ministarstvo sporta i mladih vjeruje u potencijale beranske omladine i garancija da će u našem budućem radu i projekat o kojem govorite biti uspješno realizovan zato nam je žao što ste dozvolili da vas činjenice ovako demantuju. Umjesto dalje analize našeg rada predlažemo da se fokusirate na Vaše propuste jer da ste nešto radili ne biste javno prozivali Ministarstvo sporta i mladih da završi sve vaše zaostale obaveze. Draga djeco i omladino Berana, Ministarstvo sporta i mladih će uvijek biti Vaš pouzdan partner u izgradnji boljih uslova za naše sportiste i mlade ljude, što nam je prioritet koji smo predanim radom i dokazali", zaključeno je.

Bonus video: