Hitno urediti divlju deponiju na Kolovratu

Mještani Dahne pisali nadležnima iz Podgorice zbog parcele na kojoj se odlaže otpad

1618 pregleda 0 komentar(a)
Deponija na Kolovratu, Foto: Privatna arhiva
Deponija na Kolovratu, Foto: Privatna arhiva

Mještani podgoričkog naselja Dahna zatražili su juče od gradonačelnika Ivana Vukovića, njegove zamjenice Slađane Vujačić i gradskog arhitekte Filipa Aleksića da hitno riješe problem deponije šljunka, građevinskog i komunalnog otpada, koji se nalazi na dvadesetak metara od njihovih kuća, uz samu obalu Morače, na parceli koja pripada Glavnom gradu.

“U toku čitave 2020. godine, pa i nekoliko mjeseci ranije, mještani dijela naselja Dahna, poznatog kao Kolovrat, pokušavaju da riješe problem deponije šljunka, građevinskog i komunalnog otpada. Lokacija pored mosta na Morači predstavlja opasnost po našu djecu, jer je svakog dana sve ‘bogatija’ novom vrstom otpada, pa je pravi izazov za brojne pse lutalice”, navodi se dopisu mještana čelnicima Podgorice.

Kako su istakli, imajući u vidu stanje u kojem se nalazi, neodoljivo podsjeća na deponije iz 90-ih godina, što je mnogim nesavjesnim građanima dovoljan razlog da je koriste za odlaganje slomljenih cigli, korijenja, kamenja... “U ljetnjem periodu, vjetar raznosi pijesak i prašinu prema naselju, a da ne govorimo o negativnom imidžu koji takva slika neposredno uz jednu od najprometnijih graskih saobraćajnica - Put Vojislavljevića, već godinama ostavlja na hiljade građana, domaćih i stranih turista. I sve to na svega 300 metara od najmodernijih gradskih poslovnih centara Delta i Siti mol”.

U nastojanju da riješe taj dvadesetogodišnji problem, kako su naveli, više puta smo se obratili Službi gradskog arhitekte i kabinetu gradonačelnika, kojima su uputili peticiju sa oko 80 potpisa punoljetnih stanara i predlog idejnog rješenja uređenja lokacije, koji im je donirala projektantska firma “Ding” iz Podgorice.

“S obzirom na to da su u nedostatku adekvatnog prostora naša djeca prinuđena da se igraju na ulici, idejnim rješenjem smo predložili izgradnju sportskih poligona, teretane na otvorenom i trim staze sa zelenom površinom, čime bismo najmlađima i svim mještanima omogućili adekvatne uslove za život. Iako je u razgovoru sa gospodinom Aleksićem iskazano razumijevanje za nevolje mještana i spremnost da lokacija uđe u program Micro 020, nikakvih konkretnih aktivnosti dalje nije bilo, tako da deponija nesmetano raste iz dana u dan”, piše u dopisu.

Pozvali su Vukovića, Vujačićevu i Aleksića da, zajedno sa predstavnicima mještana, što prije razmotre pitanje uređenja lokacije na obali Morače: “Imajući u vidu dinamiku deponovanja novog otpada na lokaciju, svaki dan čekanja usloviće duže vrijeme i povećanje troškova za njeno uređenje”.

Bonus video: