"uništili livade, porušili ograde..."

Mještani Grančareva tvrde da su radnici CEDIS-a polomili kapije i uništili imanja

Mještani Grančareva ogorčeni na CEDIS što, kako tvrde, nezakonito prekopava livade i što su raskopali tursko groblje

4764 pregleda 2 komentar(a)
Dio raskopanog imanja u Grančarevu, Foto: Privatna arhiva
Dio raskopanog imanja u Grančarevu, Foto: Privatna arhiva

Mještani bjelopoljskog sela Grančarevo Vuk Radović i Milovan Čogurić tvrde da su radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) u tom selu bez saglasnosti vlasnika, buldožerima uništili livade, porušili ograde i iskopali rupe za promjene stubova i radove oko podesta za trafostanicu.

Sve to su uradili dva dana prije kosidbe, iako su obećali da će sačekati par dana, kažu ovi. Pored toga, radnici CEDIS-a su, kažu mještani, raskopali tursko groblje koje se tu nalazi i oskrnavili ga, ne osvrćući se na istorijsku i arhivsku vrijednost, što nije rađeno ni u komunističko doba. Čogurić objašnjava da su ušli u posjed bez konsultacija sa vlasnikom i da su buldožerima sve uništili.

“Pošto trenutno živim u Beogradu bio sam šokiran kada me Radović pozvao i poslao snimke. Tako nešto ni Turci nijesu nikada radili kao ovi vandali. Radović ih je prije par dana vidio i oni su mu rekli da treba da mijenjaju stubove, ali da će to raditi poslije kosidbe. Trava do koljena, polje pored rijeke i livade jedna do druge. Mašinama (rovokopač, buldožer, kamioni...) sve te mašine su rovile po placu za novi podest za trafostanicu, u blizini turskog groblja u tom selu”, kazao je Čogurić.

On je objasnio da su rupe iskopane u sredini turskog groblja, koje je čitavo preorano.

Mještani poručuju da je u pitanju svetinja i da nisu smjeli da oskrnave groblje. Oni su podsjetili da su slične planove imali sedmdesetih godina prošlog vijeka, ali da je tada trafostanica izmještena pored groblja.

“Oni su višak zemlje gurali sto metara do potoka. To je neshvatljivo ponašanje i zemlju su izručili pored potoka. Kada prva kiše padne ta voda će da se izlije komšijama Gvozdenovićima”, kazao je Čogurić, dodajući da su polomljene dvije kapije i bačene.

Na pitanja “Vijesti” upućenim prekjuče iz CEDIS-a nisu odgovarali.

Preporučujemo za Vas