Lazović: I ove godine imamo priliku da se prisjetimo vrijednosti na kojima je utemeljen crnogorski identitet

Ambasador Crne Gore u Sloveniji, Vujica Lazović je kazao da je ovakav način obilježavanja 13. jula, u saradnji sa Savezom udruženja boraca za vrijednosti NOR-a Slovenije, postao tradicija

2306 pregleda 4 komentar(a)
Sa obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u Sloveniji, Foto: MVP
Sa obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u Sloveniji, Foto: MVP

Povodom 13. jula, Dana državnosti, ambasador Crne Gore u Sloveniji Vujica Lazović položio je vijenac na spomen obilježju Grobnica narodnih heroja u Ljubljani, uz prisustvo počasne garde slovenačke vojske, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Lazović je kazao da je ovakav način obilježavanja 13. jula, u saradnji sa Savezom udruženja boraca za vrijednosti NOR-a Slovenije, postao tradicija, izrazivši "zadovoljstvo što i ove godine imamo priliku da se zajednički prisjetimo vrijednosti na kojima je utemeljen crnogorski identitet, odajući počast onima koji su za slobodu i vrijednosti antifašizma dali svoje živote".

Iz MVP je saopšteno i da je polaganju vijenca prisustvovala članica Predsjedništva SUBNOR-a Slovenije i predsjednica SUBNOR-a Ljubljana Julijana Žibert, kao i predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika u Sloveniji.

"Na spomeniku je uklesano ime narodnog heroja Milovana Šaranovića, rođenog 1913. godine u Potkraju kod Danilovgrada, inicijatora i učesnika brojnih ustaničkih i oslobodilačkih bitaka, koji je, kao komandant partizanskih jedinica, poginuo jula 1943. godine na teritoriji Slovenije", kazali su iz MVP.

Iz tog Vladinog resora su rekli i da je povodom Dana državnosti, crnogorski akademski slikar Rajko Todorović Todor poklonio Ambasadi u Ljubljani dvasvoja djela, slike koje predstavljaju izraz privrženosti, poštovanja i važnosti obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma crnogorske istorije.

Bonus video: