Zeković: Pisma podrške SPC već viđeni mehanizam iz perioda stasavanja projekta Miloševića

„Stvara se privid da različite profesije i društvene grupe tvrde, između ostalog, da se u zemlji sprovodi otvorena diskriminacija onih koji pripadaju SPC. Nije do sada iznijet nijedan konketan slučaj povrede prava po tom osnovu“, kazao je Zeković

8628 pregleda 137 reakcija 44 komentar(a)
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Pisma podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), koja se predstavljaju kao navodno spontano događanje naroda, već su viđeni mehanizam iz perioda kada je stasavao projekat Slobodana Miloševića, smatra državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Saša Zeković.

„Pisma su već viđeni mehanizam “telegrama podrške” iz perioda kada je stasavao Miloševićev projekat. Glorifikuju se, ponavljaju unedogled uz uporno ponavljanje poruke o postojanju progona i diskriminacije“, kazao je Zeković agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, nedostaje argumentacija, pa se često stiče utisak da oni koji potpisuju zapravo i ne znaju šta su potpisali.

„Stvara se privid da različite profesije i društvene grupe tvrde, između ostalog, da se u zemlji sprovodi otvorena diskriminacija onih koji pripadaju SPC. Nije do sada iznijet nijedan konketan slučaj povrede prava po tom osnovu“, kazao je Zeković.

On je istakao da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima institucionalnu obavezu i odgovornost da prati poštovanje ljudskih prava, doprinosi boljoj praksi, ali i da reaguje na manipulaciju i instrumentalizaciju građana.

Crna Gora je, kako je naveo, donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti polazeći od toga da su religija i demokratija poželjni i potrebni partneri.

Taj zakon je, istakao je Zeković, usvojen kako bi se bez ograničenja podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere.

On je kazao da primjena propisa koji se zasnivaju na standardima i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi, za Ministarstvo predstavlja podršku vjerskim slobodama koje su važne za jačanje demokratije i izgradnju otvorenog društva.

„Stalni dijalog se podrazumijeva, a naročito je neophodan kada se prepozna određeno nezadovoljstvo ali i primjeri radikalizacije i okretanja nasilju. Čelnici bezbjednosno-obavještajne zajednice već su ukazali na moguće bezbjednosne prijetnje s tim u vezi“, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, Zakon o slobodi vjeroispovijesti je i usvojen upravo zato da se u Crnoj Gori spriječi svaka diskiminacija i da svi imaju jednako pravo.

Zeković je podsjetio da je konačni zakonski tekst uključio sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima, ali i sve preporuke Venecijanske komisije.

„Primjena zakona nije proizvela nijednu negativnu posljedicu po djelovanje i život SPC u Crnoj Gori, niti bilo koje druge vjerske zajednice“, dodao je Zeković.

Bonus video: