RASPISAN KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE REKONSTRUKCIJE TRGA

Centar Podgorice pretvaraju u pješačku zonu

Izgradnjom višeetažne podzemne garaže u velikoj mjeri će se riješiti problem nedostatka parking mjesta u centru grada, ističu iz Glavnog grada

6926 pregleda 8 komentar(a)
Trg nezavisnosti, Foto: Podgorica.me
Trg nezavisnosti, Foto: Podgorica.me

Glavni grad Podgorica je, u cilju oživljavanja centra grada, širenja pješačke zone i obezbjeđivanja parking prostora, raspisao međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti.

"Imajući u vidu da je u pitanju glavni gradski trg, očekuju se rješenja koja će ovaj prostor tretirati na jedinstven i prepoznatljiv način, a u skladu sa potrebama naših sugrađana i posjetilaca. S obzirom na to da je revitalizacija centra grada jedan od primarnih zadataka gradske uprave, rekonstrukcija trga podrazumijevaće izmještanje kolskog saobraćaja i davanje prednosti pješacima u okviru cijelog zahvata trga. Očigledan potencijal ovog prostora je centralna pozicija u gradskom jezgru od izuzetnog identitetskog, kulturnog, socijalnog i ekonomskog značaja za Podgoricu. Značajna je mogućnost povezivanja sa obližnjim otvorenim javnim prostorima u jedinstven sistem pješačke zone, sa velikim potencijalom za razne sadržaje i funkcije prilagođene savremenom načinu života", saopšteno je iz Glavnog grada.

Pored toga, dodaju, izgradnjom višeetažne podzemne garaže u velikoj mjeri će se riješiti problem nedostatka parking mjesta u centru grada.

"Podsjećamo da je postojeće stanje trga definisano rekonstrukcojim iz 2006. godine, međutim zbog promjena navika naših građana i trenda umanjenja značaja centra grada za društveni život, trg nije zaživio na očekivan način. Prostor je ostao u određenoj mjeri izdvojen frekventnim saobraćajem, koji otežava pješacima pristup trgu", zaključuje se u saopštenju.