Boj s nevidljivim neprijateljem

Prema riječima direktora beranske Opšte bolnice dr Budimira Dabetića, situacija u toj zdravstvenoj ustanovi dosta je teška, ali se medicinski radnici za sada dobro nose s izazovima koje je donijela pandemija, odnosno drugi talas korone i ne žale se na zamor

34316 pregleda 162 reakcija 15 komentar(a)
Lokali zatvoreni, vlasnici i zaposleni u problemu, Foto: Tufik Softić
Lokali zatvoreni, vlasnici i zaposleni u problemu, Foto: Tufik Softić

Kada je korona u drugom talasu zakucala na vrata sjevernih gradova Crne Gore, malo ko je mogao pretpostaviti da će se širiti takvom brzinom i da će se ljeto, iz tradicionalne opuštenosti i bezbrižnosti, preko noći pretvoriti u dramatičnu borbu s nevidljim neprijateljem.

Pa ipak, mišljenja u Beranama su podijeljena, od onih da ovom i drugim gradovima regiona prijeti epidemiološka katastrofa, do toga da se situacija s koronavirusom zloupotrebljava i da je, navodno, riječ o politički projektovanom zatvaranju sjevera uoči predstojećih parlamentarnih izbora i smirivanja političkih talasanja.

Drugom talasu korone prethodila je obnova litija koje koje su ponovo na ulice izvele hiljade ljudi, kao i nekoliko dana i noći protesta zbog političkih dešavanja u Budvi, od kojih je noć blokade magistrale Berane - Bijelo Polje bila dramatična.

Prema posljednjim podacima, u Beranama su zvanično potvrđena 62 slučaja zaraze koronavirusom. Najviše inficiranih, odnosno glavni i najveći klaster, je u prigradskom naselju Lužac.

Prema riječima direktora beranske Opšte bolnice dr Budimira Dabetića, situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi dosta je teška, ali se medicinski radnici za sada dobro nose s izazovima koje je donijela pandemija, odnosno drugi talas korone i ne žale se na zamor.

Taksisti imaju malo posla
Taksisti imaju malo poslafoto: Tufik Softić

On je kazao da je to i ocjena stručnog tima iz Kliničkog centra koji je obišao beransku bolnicu.

“Njihove ocjene su za naš rad najbolje. Situacija je pod kontrolom i u potpunosti se poštuju svi protokoli u vezi s kovidom-19“, rekao je Dabetić. Osim Berana, Opštoj bolnici u tom gradu, koja je kovid bolnica za sjeverni region, gravitiraju i inficirani iz Andrijevice, Gusinja, Plava, Mojkovca, Bijelog Polja, Petnjice i Rožaja, što je trenutno oko polovine ukupno zaraženih u Crnoj Gori.

“Trenutno na bolničkom tretmanu imamo trideset tri pacijenta. Još jedanaest pacijenata je hospitalizovano sa svim simptomima korone, ali još uvijek za njih čekamo nalaze testova“, kazao je Dabetić.

Istakao je da postojeći medicinski radnici ulažu maksimalan napor i da se osjeća zamor, ali da se ne žale.

“Vraćaju nam se zdravstveni radnici koji su bili u samoizolaciji, tako da uspijevamo da podmirujemo sve potrebe naših pacijenata. Situacija jeste teška, ali se veoma dobro nosimo s njom“.

On je dodao da beranska bolnica ima dvanaest respiratora, kao i da ima dovoljno sve druge neophodne opreme.

Berane je grad u području u kojem je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) proglasilo epidemiju.

Pustoš u centru grada
Pustoš u centru gradafoto: Tufik Softić

Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, a lokalna uprava i preduzeća čiji je Opština osnivač oslobodili su radne obaveze majke koje imaju djecu predškolskog uzrasta.

Sloboda kretanja u Beranama, za sada, nije ograničavana, kao ni radno vrijeme u drugim djelatnostima.

Među ugostiteljima i građanima može se osjetiti i čuti nezadovoljstvo zbog činjenice da su u Beranama, kao gradu s pedeset inficiranih, zavoreni ugostiteljski objekti, dok to, kako kažu, nije učinjeno u nekim centralnim i primorskim opštinama koje u odnosu na broj stanovnika imaju veću stopu inficiranih.

Potpredsjednik PzP Marko Lalević je na Fejsbuk profilu napisao da “Vlada i NKT, zajedno s DPS-om opet kažnjavaju građane i ugostitelje sjevernih opština i koriste dvostruke aršine i kriterijume“.

On je podsjetio da je rad ugostiteljskih objekata potpuno zabranjen u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Petnjici, Plavu, Gusinju i Rožajama i postavio pitanje zašto to isto nije učinjeno u Podgorici, na Cetinju, u nekim primorskim opštinama koje u odnosu na broj stanovnika imaju veću stopu zaraženih nego opštine na sjeveru, s izuzetkom Rožaja.

“Irvase treba zatvoriti po kućama i to odlukom NKT bez održavanja sjednice i na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova. Teško im je bilo čak i sjednicu da održe. Hvala Vladi, NKT-u i resornom ministarstvu“, napisao je Lalević.

S njim je saglasna većina ugostitelja čiji kafići u glavnoj gradskoj ulici djeluju jezivo i žalosno - zatvoreni u sred ljeta.

“To nije pošteno. I mi ovdje treba da živimo i da nešto zaradimo od ljetnje sezone. Ove mjere su produžene do 22. jula. Ako tada ne budu ukinute, ljeto na sjeveru će proći, i veliki broj ugostitelja neće moći da izmiri elementarne obaveze ni prema zaposlenima ni prema državi“, kazao je ugostiteljski radnik, koji nije želio da mu se pominje ime.

Pustoš na ulicama oslikavaju i taksi automobili koji na glavnom trgu satima stoje neuposleni.

“Mi radimo od procenta. U današnjoj smjeni sam imao do sada tek pet eura, što znači da kući mogu ponijeti manje od euro i po. Toliko sam zaradio. Najradije bih za taj novac popio espreso, kada bi radili kafići. Ovo je više nego zabrinjavajuće. Od čega ćemo da živimo ako ovo potraje“, kaže jedan od njih. U Beranama ima pet taksi firmi i veliki broj samostalnih taksista. To bi značilo da je broj zaposlenih u toj branši makar stotinu. Još sigurno tri stotine konobara i šankera dok traju ove mjere ne može zaraditi i kući odnijeti i inače malu dnevnicu.

S druge strane, situacija s koronavirusom se iz dana u dan usložnjava. Ambulantne sirene koje dovoze hitne slučajeve u Berane paraju noćnu tišinu i podsjećaju da je u ovom gradu kovid centar za osam opština.

Skoro svakodnevno iz beranske opšte bolnice saopštavaju da najteži slučajevi podliježu i da se broj hospitalizovanih povećava.

Bonus video: