zbog poGORŠANE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

EU uklonila Crnu Goru sa liste bezbjednih zemalja

U Savjetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primjenu sadržaja preporuke"

78981 pregleda 483 reakcija 143 komentar(a)
EU, Foto: AP
EU, Foto: AP
Ažurirano: 14.07.2020. 21:57h

Ambasadori zemalja članica Evropske unije skinuli su crnu Goru i Srbiju sa liste bezbjednih zemlja za čije građane važi preporuka da mogu da pređu preko spoljnih granica Šengena, javlja dopisnik agencije Tanjug iz Brisela.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Savjeta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

Odluka će važiti najmanje dvije nedjelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije i Crne Gore razgovarati ponovo za 14 dana.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice

U Savjetu EU naglašavaju da preporuka "nema zakonski karakter", a da su zemlje članice "odgovorne za primjenu sadržaja preporuke".

"Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi prije nego što se to koordinisano ne dogovori", navodi se u saopštenju Savjeta EU.

U Evropskoj komisiji objašnjavaju da su restrikcije za putovanja u nadležnosti zemalja članica, koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojene liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mjere (karantin, samoizolacija ili testovi) primjenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja.

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Crnu Goru, koje nisu na listi, nisu i automatski blokirane za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u zonu Šengena.