"BEZ IKAKVOG RAZLOGA I PRAVNOG OSNOVA"

SPCO BP: Policajci Gogić i Račić zabranili kretanje kolone vozila od Berane do Bijelog Polja

"Svojim ponašanjem direktno su ugrozili javno zdravlje i zdravlje učesnika u autolitiji, i prekršili mjere NКT-a na koje se tako zdušno pozivaju"

9847 pregleda 17 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Shutterstock
Bijelo Polje, Foto: Shutterstock

Kao dobar poslušnik svojih pretpostavljenih, kršeći Ustav i zakone koji garantuju građanima slobodu kretanja, komandir bjelopoljske policije Danko Gogić je na Petrovdan 12. jula u popodnevnim časovima, zajedno sa svojim kolegom iz Berana Marjanom Račićem, bez ikakvog razloga i pravnog osnova, zabranio kretanje kolone vozila od Berane do Bijelog Polja u čast praznika i Slave ovog grada, saopštilo je danas sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkvene opštine (SPCO) Bijelo Polje.

“To isto zabranjeno je i grupi Bjelopoljaca koji su htjeli da se priključe koloni a uputili su se do crkve Sv. Petra i Pavla, i kojima je u mjestu Rakonje, na samom ulazu u Bijelo Polje, zabranjeno dalje kretanje. Auta koja su se kretala iz pravca Berana su u potpunosti poštovala sve zakonske odredbe, da bi u mjestu Bioča nadomak Bijelog Polja, pomenuti komandir izveo oko 50 policajaca spremnih da jurišaju i tuku narod koji se kretako svojim vozilima. Ista stvar je zadesila i žitelje opštine Bijelo Polje u mjestu Rakonje gdje je do kasnih večernjih časova zbog policijske blokade saobraćaj bio u prekidu”, navodi se u saopštenju SPCO BIjelo Polje.

Oni su dodali da "mržnja i ostrašćenost vinovnika ovog sramnog čina, ide dotle da su bili u stanju da bez ikakvog razloga satima drže u koloni vozila pravoslanih vjernika u kojima su se nalazile trudnice, mala djeca i stariji ljudi".

"Očigledno je da su željeli da isprovociraju incident i da na nedužni narod saspu svu "hemiju" koju su sa sobom ponijeli, vjerovatno kao zaštitu učesnika od korone. Svojim ponašanjem direktno su ugrozili javno zdravlje i zdravlje učesnika u autolitiji, i prekršili mjere NКT-a na koje se tako zdušno pozivaju. Obavještavamo građane Bijelog Polja i cjelokupnu svjetsku javnost, sve institucije u Crnoj Gori, ambasade stranih zemalja koje se nalaze u Crnoj Gori, da je na tim dešavanjima zabranjeno kretanje svima koji se Bogu mole i Srpsku pravoslavnu crkvu čuvaju. Dokaz ovoga jeste bezprizorno i bespravno ograničavanje slobode kretanja a potom i ograničavanje slobode vjeroispovijesti", navode iz SPCO Bijelo Polje.

Ukazuju da su se nepuna 24 časa od ovakvog sramnog čina bjelopoljske policije i njihovih nadređenih prema pravoslavnom stanovništvu, kroz Bijelo Polje organizovano kretale kolone vozila sa državnim simbolima, uključenim sirenama, otvorenim prozorima i sjedenjem na vratima automobila, i uz upotrebu vatrenog oružja, što se vidi na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama.

"Mi nemamo ništa protiv slobode kretanja svih onih koji dan državnosti žele da proslave na ovaj način, ali to isto pravo tražimo i za nas. Za razliku od ovog bijesnog i bučnog skupa, naše autolitije su dostojanstvene i mirne, i mogu služiti za primjer svima, sa čime se ponosimo. Ali za razliku od "strogoće" koja je primijenjena nad nama, ovaj bučni i neprimjereni skup nije ničim ometan, niti se našlo i jedno policijsko vozilo da ih kontroliše a kamoli ometa ili zabranjuje. Nažalost, ovo se već više od pola godine dešava pred očima cijelog svijeta i pitamo se, šta je za osudu ako nije ovo? Ako ovo nije dovoljan razlog za osudu, onda jedino što je ostalo svima nama jeste briga za goli život i opstanak u ovom gradu. U jednom od prethodnih saopštenja smo govorili o diskriminatornom odnosu gradskih institucija Bijelog Polja prema svom stanovništvu pravoslavne vjeroispovijesti, a poslednja sramna dešavanja u našem vradu su potvrdila našu bojazan da će se sa tom praksom nastaviti.Jer dok su juče pozivali na informativni razgovor sveštenike Sinišu Jankovića i Milosava Jovanovića,a prije deset dana hapsili monahe i šikanirali sveštenike koji u Crnoj Gori borave sa porodicama po 25 i više godina, juče su vjerovatno "pucače" iz kolone čašćavali džebanom, da im se nađe,zlu ne trebalo. I koliko znamo niko od organizatora i "pucača" nije ni opomenut, a kamoli saslušan ili pritvoren", zaključuje se u saopštenju SPCO Bijelo Polje. J.Ć.

Preporučujemo za Vas