Zakonom zaštititi novinare i izvore

U zajedničkom saopštenju se naglašava da je, uprkos tome što je DPNCG učestvovao u izradi zakona kroz radnu grupu, a zajedno s kolegama iz MC, Instituta za medije i Sindikata medija, dostavio i predloge tokom javne rasprave, predlog zakona dostavljen poslanicima isključivo je Vladin dokument

3696 pregleda 1 komentar(a)
Predlog zakona o medijima na dnevnom redu današnje sjednice, Foto: Luka Zeković
Predlog zakona o medijima na dnevnom redu današnje sjednice, Foto: Luka Zeković

Novinar ili mediji nisu odgovorni ukoliko u svom radu objave informaciju koja predstavlja državnu, vojnu, službenu ili poslovnu tajnu, ako postoji opravdani interes javnosti da bude upoznata.

Ovo je samo jedan od 22 amandmana koje su na Predlog zakona o medijima uputili Media centar (MC) i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

“Ovaj predlog usmjeren je na zaštitu novinara/novinarki i njihovih izvora. S obzirom da država, odnosno pravosudni organi mogu direktno da primjenjuju Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, eventualno ograničenje ovog prava sadržano je u tom dokumentu, kao i praksi Evropskog suda”, navodi se u amandmanu koje su MC i DNPCG uputili u petak svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja Skupštine, između ostalog, nalazi se Predlog zakona o medijima.

U zajedničkom saopštenju se naglašava da je, uprkos tome što je DPNCG učestvovao u izradi zakona kroz radnu grupu, a zajedno s kolegama iz MC, Instituta za medije i Sindikata medija, dostavio i predloge tokom javne rasprave, predlog zakona dostavljen poslanicima isključivo je Vladin dokument.

Amandmanima u dopisu koji potpisuju čelnici MC i DNPCG Goran Đurović i Mila Radulović predlaže se i obaveza organa javne vlasti da svim novinarima/medijima odgovore na upite u najkraćem roku, ukidanje prava države da finansira samoregulaciju, obavezno registrovanje svih medija (uključujući i portala), utvrđivanje pravila komentarisanja na portalima kako bi se izbjegao govor mržnje, njihovo hitno uklanjanje...

Iz MC i DNPCG predlažu i da mediji koji su osnivači i članovi samoregulatornih tijela finansiraju njihov rad, a mogu i iz drugih izvora, pod uslovom da to ne utiče na njihovu nezavisnost.

“Samoregulacija je isključivo stvar medija, uplitanje države predstavljalo bi direktnu regulaciju medija,” ističe se u zajedničkom saopštenju.

Traže i da se uredi dio koji se tiče rada medija tako da ne bude dozvoljen rad onima koji nisu upisani u Evidenciju medija.

Istim članom trebalo bi, prema njihovom predlogu, dodati da se statutom medija uređuje unutrašnja organizacija, a da medij ima glavnog urednika.

Dodaju i da se posebnim aktom medija uređuju pitanja učešća novinara u postupku imenovanja ili razrješenja glavnog urednika, slobode rada, prava i odgovornosti novinara, ali i uslovi i postupak po kojem glavni urednik i urednici imaju pravo na ostavku, uz pravičnu otpremninu u slučajevima takve promjene u vlasničkoj ili upravljačkoj strukturi medija koja dovodi do bitne promjene u programskoj osnovi ili programskom sadržaju tog medija (klauzula savjesti).

“Dopunom ovog člana vrši se povećanje stepena zaštite prava urednika u medijima kojima treba omogućiti da usljed promjene uređivačke politike, napuste medij uz adekvatnu otpremninu. Ovo rješenje je preuzeto iz Zakona o medijima iz Republike Hrvatske,” navodi se u amandmanima MC i DNPCG.

Bonus video: