Begić o bakljadama na Dan državnosti: Svako masovno okupljanje je rizik

Konferenciju ste mogli uživo pratiti i na Televiziji Vijesti

116495 pregleda 593 reakcija 114 komentar(a)
Begić, Foto: Vlada Crne Gore
Begić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.07.2020. 19:06h

Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je rekao da IJZCG ne komentariše pojedinačne slučajeve obolijevanja u javnim kolektivima i ustanovama socijalnog zbrinjavanja i da će tako i nastaviti.

On je to rekao na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) odgovarajući na pitanje da li je tačna informacija da ima zaraženih koronavirusom u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj.

On je rekao da se epidemilog IJZCG nalazi u Herceg Novom gdje pruža ispomoć domu zdravlja, te da ukoliko je registrovano obolijevanje, slučaj će biti ispitan.

Begić je kazao da je IJZCG davno preporučio da se sva putovanja u inostranstvo koja nisu urgentna i uslovno rečeno moranje, odlože do daljnjeg.

"Testiranja na lični zahtjev će biti stavljena po strani, jer ne predstavljaju niti epidemiološku, niti kliničku indikaciju niti urgentnost na postupanje. To mora biti svima jasno, teške odluke prosto moraju da se donose. Molim putnike u mešunarodnom saobraćaju na razumijevanje. Moramo suzbijati epidemiju, to je naš zadatak", kazao je on.

On je kazao da ne postoji problem sa dostupnim testovima. „Epidemiološke faze podrazumijevaju oboljevanje populacije, kao i odgovor na situaciju na terenu. Činjenica je da se svi kontakti ne moraju testirati. Prema protokolu, biće testirani u slučaju da razviju simptome“, naveo je Begić. Prema njegovim riječima, ne znači da osoba koja ima simptome ne treba da bude u samoizolaciji već upravo suprotno, i to je jedini način da se prekine lanac transmisije. Begić je, upitan da prokomentariše dolazak autobusa sa putnicima iz Srbije, od kojih je jedan dio upućen u karantin, a jedan u samoizolaciju, kazao da IJZ nema nadležnost nad graničnim prelazima. „Bitno je da su osobe koje dolaze odvojene od ostatka populacije i smještene u karantine“, naveo je Begić. Na pitanje zbog čega samoizolacija ostaje na snazi nakon negativnog PCR testa, on je rekao da negativan test ne utiče na skraćenje rješenja o samoizolaciji.

Begić je rekao da sve osobe koje su testirane zbog simptoma, moraju da budu odgovorne i da poštuju samoizolaciju.

"Ne praviti kontakte, nego ostati izolovan, čekajući rezultate testa," kazao je Begić.

Begić je na početku konferencije rekao da su laboratorije IJZCG u posljednja 24 časa izvršile 375 analiza na novi koronavirus, a da je meću njima bilo 78 pozitivnih.

Doktor Interne klinike Kliničkog centra (KCCG) Sreten Kavarić kazao je da je trenutno 121 pacijent hospitalizovan.

“Od toga je u KCCG-u 29 pacijenta, na Internoj klinici 12, a na Intenzivnoj dva pacijenta starije životne dobi koji se nalaze na mehaničkoj ventilaciji“, naveo je Kavarić.

Prema njegovim riječima, u beranskoj bolnici nalaze se 42 pacijenta, od kojih su četiri sa teškom kliničkom slikom, a dva su životno ugrožena.

Kavarić je dodao i da se u bolnici u Beranama nalaze 22 pacijenta na opservaciji, od čega su tri sa teškom kliničkom slikom.

„U barskoj bolnici su 23 pacijenta i 12 pacijenata na opservaciji. U Nikšiću se nalaze 22 pacijenta i četiri pacijenta na opservaciji“, naveo je Kavarić.

On je rekao da se u Brezoviku nalaze tri pacijenta koji su stabilni, dok se u privatno-zdravstvenoj ustanovi Kodra nalaze dva pacijenta, od kojih je jedan na mehaničkoj ventilaciji.

Kavarić
Kavarićfoto: Vlada Crne Gore

Kavarić je, upitan da prokomentariše prisustvo infekcije u porodilištu KCCG, kazao da je to tačna informacija.

„Ljekari su u izolaciji već nekoliko dana, dobrog su opšteg stanja i niko od njih nije hospitalizovan, nalaze se u kućnim uslovima“, naveo je Kavarić.

Prema njegovim riječima, problem je riješen na adekvatan način, angažovanjem medicinskih sestara koje su došle iz drugih organizacionih jedinica.

Na pitanje da li su organizovanjem bakljada na Dan državnosti prekršene mjere NKT, Begić je rekao da svako masovno okupljanje smatraju rizikom.

"Tu apsolutno nema razlike, ni u organizaciji, ni u povodu, ni u načinu sprovođenja. Neke stvari treba da zaboravimo, odložimo, da se se priviknemo novom svijetu u kome koronavirus dominira. Sva masovna okupljanja ne da nisu potrebna, nego su opasna", rekao je Begić.

On je rekao da je apsolutno pravo Evropske unije (EU) i svake države EU da ukloni Crnu Goru sa liste država iz koje se može doći.

"Isti princip smo i mi primjenjivali. Kada je došlo do povećanja slučajeva, znali smo da će Crna Gora biti uklonjena", rekao je on.

On je rekao da IJZCG nije više slao uzorke na analizu u Njemačku, te da je inoviran protokol koji će omogućiti uzorkovanje vezano za epidemiološke i kliničke indikacije, da bi se mogla kontrolisati količina uzoraka koji dolaze u IJZ. „Ključno je da budu uzorkovane osobe koje su u najvećoj potrebi. Uspjeli smo da izvučemo maksimum iz opreme i kompletnog kadra, i treba podrediti kapacitete preveniranju daljeg toka epidemije“, kazao je Begić.

Konferenciju ste mogli uživo pratiti na Portalu Vijesti i Televiziji Vijesti.

Bonus video: