NKT: Mijenjaju se naredbe o izolaciji - za kontakte i PCR pozitivne samoizolacija 21 dan

U saopštenju se navodi da se mjera samoizolacije određuje u trajanju od 21 dan licima koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti

100331 pregleda 459 reakcija 54 komentar(a)
Sa jedne od sjednica NKT, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica NKT, Foto: Vlada Crne Gore

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) odlučilo da izmjeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se navodi da se mjera samoizolacije određuje:

"U trajanju od 21 dan se licima koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti.

Do ozdravljenja, a najmanje 21 dan licima koja imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se mjere određuju osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Mjera institucionalne izolacije određuje se:

U trajanju do navršenih 21 dan od dijagnostikovanja bolesti licima koja su bila na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore i imaju negativan rezultat testa prije isteka perioda od 21 dan od dana dijagnostikovanja infekcije (prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2).

U trajanju do dobijanja jednog negativnog rezultata testa, ali ne kraće od 21 dan od dijagnostikovanja bolesti, licima koja su bila na bolničkom liječenju, ispunjavaju kriterijume za oporavak i imaju pozitivan rezultat kontrolnog testa, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore", piše u saopštenju Vlade.

Navodi se i da, izuzetno, ovim licima može da se odredi i mjera samoizolacije, ako postoje uslovi za smještaj u samoizolaciju.

"Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu uz ograničenje kretanja i praćenje zdravstvenog stanja lica kojem je samoizolacija određena, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva. Zdravstveno stanje prati nadležna epidemiološka služba u skladu sa rješenjem Sanitarne inspekcije. Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore", poručili su iz Vlade.

U saopštenju piše i da na snazi ostaje i mjera obaveznog smještaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rješenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Mjere stupaju na snagu danom donošenja, privremenog su karaktera i primjenjivaće se dok postoji opasnost od unošenja, odnosno širenja zarazne bolesti novog koronavirusa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: