VIDEO Sačuvajmo šume za generacije koje dolaze: Veliko bogatstvo, možemo izgubiti za jedan dan

"Činjenica je da je u 95 odsto slučajeva krivac za šumski požar - čovjek"

5888 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) snimio je video "Sačuvajmo šume za generacije koje dolaze" sa nekoliko poznatih ličnosti.

"Šumski ekosistemi imaju nemjerljiv značaj za cjelokupan živi svijet na planeti. Šume proizvode kiseonik, štite od poplava, klizišta i erozije, one su staništa, skloništa i izvor hrane za životinje. Nama ljudima, korisne su kao važan resurs za ekonomski razvoj, a jedan su od ključnih faktora u borbi protiv klimatskih promjena. Dok ovo čitamo i postajemo svjesni koliko su nam šume značjane, hektari kopna se pretvaraju u pustoš upravo zbog uništenja ovog važnog ekosistema. Veliki problem su nelegalne sječe, krčenja puteva, prenamjena u poljoprivredna zemljišta, ali se ipak kao daleko najveća prijetnja degradaciji šuma izdvajaju požari", ističe se u saopštenju CZIP.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je blizu 60 odsto teritorije Crne Gore pokriveno šumama, koje se na osnovu očuvanosti, raznovrsnosti i vrijednosti svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi.

"Veliko bogatstvo koje imamo, nesavjesnim ponašanjem i odnosom prema prirodi, možemo izgubiti bukvalno za jedan dan. Svake godine dešavaju se veliki šumski požari koji u najvećem broju slučajeva nastaju nakon namjernog paljenja livada, pašnjaka, biljnog otpada ili bilo koje druge vrste otpada koji se zatim otrgne kontroli i zahvati šumski kompleks. Direktna šteta nastala kao rezultat požara najčešće se predstavlja kao ekonomski problem i izražava se u metrima kubnim izgubljene drvne mase. Međutim, ono što brojevi ne mogu pokazati je stvarni uticaj na ekološku fukciju šume. U potpunosti uništen biljni i životinjski svijet, zagađenje tla i vazduha, posljedice su koje možemo da vidimo i do 70 godina kasnije, koliko je jednoj opožarenoj šumi potrebno da se oporavi. Vatra djeluje direktno na vegetaciju i ekosistem u cjelini, ostavljajući za sobom pustoš koja se oporavlja narednih nekoliko decenija. Ona uništava nadzemni i podzemni dio biljke, a za posljedicu ima promjenu predjela i pokretanje ciklusa vegatcijskih sukcesija", kazali su iz CZIP.

Oni su poručili i da ćete za šumske požare čuti da su prirodne katastrofe.

"Ali činjenica je da je u 95 odsto slučajeva krivac za šumski požar - čovjek. Uzroci požara su razni, nekada je to nečija želja da namjerno uništi šumu, ali u najvećem broju slučajava šumski požari se dešavaju zbog nemara, neznanja i nedovoljne informisanosti. Kaznena politika kada su požari u pitanju, gotovo da se i ne primjenjuje. Sa druge strane, upravljanje šumskim resursima na način koji to danas činimo, ostavlja naše dragocjene šume velikom riziku i izloženost negativnim uticajima", poručili su iz CZIP.

Navode i da su ovaj video izradili sa željom da građanima predoče koliko su šume važne i koliko zapravo možemo doprinjeti njihovom očuvanju odgovornim ponašanjem.

"Glas šumama dali su: Aleksandar Popaj Radunović, Dejan Dedović, Marija Božović, Dubravka Drakić, Aleksandra Mudreša, Igor Majer", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Bonus video: