Amfilohije: Trebalo je mene među prvima da optuže

"Ako je ičija krivica onda je krivica Svetog Vasilija Ostroškog. Prema tome ovo je suđenje Svetom Vasiliju Ostroškom, jer je on i nas i sav narod sabrao", kazao je Amfilohije

30620 pregleda 4529 reakcija 95 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Svetlana Mandić
Amfilohije, Foto: Svetlana Mandić

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je prisustvovao današnjem ročištu u Osnovnom sudu u Nikšiću na kojem je odlučeno da se glavni pretres protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još osmorice sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) odloži za 4. septembar, i pitao sudiju zašto on (Amfilohije) nije prvooptuženi s obzirom da je bio na čelu litije 12. maja.

To isto je ponovio i u izjavi datoj novinarima nakon odluke o odgađanju pretresa.

"Bilo je najnormalnije da među prvima mene optuže. U Ostrogu sam služio liturgiju i poslao me Sveti Vasilije da i ovdje budem po blagoslovu vladike Joanikija koji je već bio riješio da ne bude litije. Kada smo vidjeli toliki sabrani narod, ne mogu episkop i sveštenstvo da ostave narod bez sebe. Ali oni su pred sud stavili vladiku i sveštenike, a mene, koji sam glavni krivac nema. Koji je bio razlog da me ne okrive, ako je to bila krivica? Ako je ičija krivica onda je krivica Svetog Vasilija Ostroškog. Prema tome ovo je suđenje Svetom Vasiliju Ostroškom, jer je on i nas i sav narod sabrao", kazao je Amfilohije.

Amfilohije i Joanikije
Amfilohije i Joanikijefoto: Svetlana Mandić

Kako je istakao niko od ljudi koji su prisustvovali litiji nije dobio virus, dok je isti krenuo nakon ukidanja litija.

"Nadamo se u Boga da će i ovaj virus da se iscijeli, a što je još važnije, da se zacijele opakiji virusi koji vladaju Crnom Gorom, kao u prošla vremena, a to je virus bogomorstva i bratoubilaštva", kazao je Amfilohije.

Kako je dodao, sad čita poslanice Svetog Petra Cetinjskog iz 1823.godine gdje kaže "lakše bi mi bilo da sam pod Turcima nego što sam s vama Crnogorcima koji vršite ovo nasilje".

Kako je kazao, ovo je nastavak tog nasilja, dioba, svađa.

"Onda redom do dinastičkih sukoba 1918. godine na kojima sad oni grade svoju budućnost, do sukoba ideoloških, '41-'45.godine do svega onoga što se dogodilo 1948. kada su i svoje komuniste, a najviše Crnogoraca, strpali na Goli otok. Ova priča je nastavak svega toga. To bi trebalo da shvate ovi koji su na vlasti da nije to put kojim treba da hodi Crna Gora i Crnogorci bez obzira kako se ko osjećao", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Advokat Sava Kostić je nakon odlaganja glavnog pretresa ponovio da zbog prisustva velikog broja okrivljenih, branilaca, novinara u sudnici, kao i velikog broja okupljenih građana i policajaca koji su po sili zakona morali biti pripravni, je tražio odlaganje, a sudija je imao razumijevanje za to i prihvatio predlog.

Kostić
Kostićfoto: Svetlana Mandić

"Vjerujem da bi vjerovatno sudija i bez mog predloga donio takvu odluku jer je juče predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, predsjednicima sudova uputila dopis zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Imajući u vidu sve to, sudija je donio očekivanu odluku kako se ne bi desilo da se u sudu stvori klaster ili kod ovog velikog broja ljudi", kazao je Kostić.

Ispred suda je bio prisutan veliki broj građana koji su aplauzima i uzvicima "Ne damo svetinje, ne damo vladiku", pozdravili mitropolita Amfilohija, episkopa Joanikija i sveštenike.

Prisutne su bile i monahinje, a ispred suda stajala je policija koja je propustala samo osobe koje imaju zakazana ročišta, advokate i novinare sa akreditacijom.

Bonus video: