Sa stokom jedva stigli do katuna na Komovima

Makadamski put ove godine nije saniran, iz Ministarstva poljoprivrede obećavaju da će, uz komunikaciju sa Glavnim gradom, nastojati da pomognu kako bi se putni pravac što prije osposobio

8388 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Pet domaćinstava iz ljevorečkih i okolnih sela velikom mukom uspjelo je sa stokom ove godine da dođe do svojih katuna na Komovima, jer Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u koordinaciji sa lokalnim preduzećem „Putevi“ nije blagovremeno pomoglo da se očisti ruinirani makadamski put.

Velibor Lakušić, koji je uspio da stigne sa stadom od 50 ovaca i tri krave doljevorečkog katuna Velja rupa, priča za „Vijesti“ da je zahtjev Mjesne zajednice Lijeva Rijeka Ministarstvu poljoprivrede za popravljanje puta prema Komovima predat prije više od 15-tak dana, ali da od tada nijesu dobili nikakav odgovor.

„Ministarstvo poljoprivrede je zajedno sa preduzećem ‘Putevi’ svake godine sve do ove pomagalo da se očisti put do Komova. Više puta smo uzalud pozivali ljude iz preduzeća ‘Putevi’, koji su nas samo obavještavali da im nikakav nalog iz Ministarstva nije stizao. Ako je Ministarstvu poljoprivrede cilj razvoj stočarstva i poljoprivtrede nije mi jasno zašto ne pomognu da se očisti ovaj put“, istakao je Lakušić.

Miodrag Boričić kaže za „Vijesti“ da ljeti sa stokom mještani ljevorečkih sela provode u katunima Margarita, Slana rupa, Velja rupa i Stanište.

Do katuna na Komovima se jedva stiže
Do katuna na Komovima se jedva stižefoto: Privatna arhiva

„U početku su nam se i jedni i drugi javljali na telefon, a više ni ne odgovaraju na pozive. Da nije bilo braće Kljajević koji gore imaju koncesiju ne bi se ove godine moglo ni izdignuti u ljevorečke katune. Njihova mašina je dva sata džabe radila kako bi se uklonio odron sa puta, na čemu smo im zahvalni”, naveo je Boričić koji nam je i proslijedio fotografije ruiniranog puta prema Komovima.

Na pitanje „Vijesti“ zašto Ministarstvo poljoprivrede do sada nije pomoglo ovim ljudima da riješe problem i ima li šanse da će se to uskoro desiti, iz resora kojim rukovodi ministar Milutin Simović su odgovorili da su upoznati sa potrebama stočara i molbom da se očisti makadamski put do katuna: “Kroz komunikaciju sa Glavnim gradom nastojaćemo da pomognemo kako bi se predmetni putni pravac što prije osposobio za nesmetan izdig na katune”. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako su napomenili iz ovog resora, svakog ljeta dobije određen broj molbi poljoprivrednih proizvođača koji izdižu stoku na katune da im se pomogne u saniranju makadamskih puteva koji se uruše tokom zimskih vremenskih neprilika.

“Čišćenje ruralnih makadamskih puteva u nadležnosti je lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se nalaze. Bez obzira na tu činjenicu, Ministarstvo nastoji da u svim takvim slučajevima pomogne stočarima da dođu do katuna i u komunikaciji sa lokalnim samoupravama ubrza čišćenje puteva”, zaključili su iz Ministarstva. Iz Glavnog grada su “Vijestima” potvrdili da su upoznati sa problemom mještana i da će put “sanirati u narednom periodu.

Bonus video: