"Zelenilo" i RZUP uređuju Trg Božane Vučinić

Komisija Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice donijela odluku o izboru najpovoljnije ponude

2098 pregleda 4 komentar(a)
Trg Božane Vučinić, Foto: Luka Zeković
Trg Božane Vučinić, Foto: Luka Zeković

Glavni projekat uređenja podgoričkog Trga Božane Vučinić s podzemnom garažom uradiće šest kompanija, među kojima je gradsko preduzeće "Zelenilo" i "Republički zavod za urbanizam i projektovanje" (RZUP) u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića.

To stoji u odluci tenderske komisije Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

U dijelu koji se tiče karakteristika prostora stoji da se Trg Božane Vučinić smatra nedovršenim u smislu artikulacije prostora trga, koji se trenutno koristi kao improvizovani parking prostor, s neuređenim zelenim površinama i nereprezentativnim fasadnim frontovima.

Glavni potencijal ovog prostora u blizini najužeg centra glavnog grada predstavlja njegova lokacija.

“Na obodu budućeg prostora trga, uskoro će biti otvorena najmodernija koncertna dvorana u Crnoj Gori, odnosno zgrada Muzičkog centra Crne Gore. Trg istovremeno predstavlja i sponu između starih podgoričkih naselja – Stare varoši i Drača. Kako je buduća funkcija parternog uređenja trga isključivo pješačka, mogu se iskoristiti i potencijali pasaža ka ulici Oktobarske revolucije i njenom uglu s ulicom Bratstva i jedinstva. S obzirom na površinu koju će trg zauzimati, moguće je razmišljati i o multifunkcionalnom korišćenju ovog prostora tokom cijele godine”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji. Na adresu komisije pristigle su četiri ponude, od kojih su dvije odbačene kao neispravne. Kao prvorangirana izabrana je zajednička ponuda „Cema” doo i „Republički zavod za urbanizam i projektovanje” AD, sa podugovaračima:”Geos”, „Lars Fire”, „SS Company” i „Zelenilo”.

Tender je vrijedan do 100.000 eura, a ponuda prvorangiranog iznosi nepunih 63.800 eura. Kao drugorangirana je izabrana ponuda danilovgradskog „Ing investa”.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Đukanović u blizini Trga gradi objekat namijenjen za poslovanje različitih sadržaja - administracija, ugostiteljstvo, smještaj turista, sport i rekreacija.

Bonus video: