Nikšićka Gračanica na udaru nesavjesnih ljudi: Nekad rijeka, danas deponija

“Svi pričaju o tome koliko je gornji dio Gračanice zagađen. Zaboravljaju da je ovaj dio rijeke potpuno uništen, što zbog eksploatacije pijeska, što zbog smeća. Korito rijeke odavno je postalo glavno smetlište za okolna naselja, a deponije su napravljane i uz obalu, kao i uz lokalni put”, kaže mještanin zaseoka Gvozdenice u Ozrinićima
733 pregleda 1 komentar(a)
Gračanica, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Gračanica, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.02.2018. 20:51h

Odavno su Gračanica i njene obale postale mjesto za odlaganje otpada, a oni kojima je ekologija na srcu godinama upozoravaju da Nikšić polako gubi rijeke koje postaju deponije smeća zbog nebrige ljudi i institucija.

Iako je teško reći koja rijeka “vodi” po zagađenosti, izgleda da Gračanica prednjači.

“Svi pričaju o tome koliko je gornji dio Gračanice zagađen. Zaboravljaju da je ovaj dio rijeke potpuno uništen, što zbog eksploatacije pijeska, što zbog smeća. Korito rijeke odavno je postalo glavno smetlište za okolna naselja, a deponije su napravljane i uz obalu, kao i uz lokalni put”, kaže mještanin zaseoka Gvozdenice u Ozrinićima.

Mještani kažu da ne bježe ni od svoje krivice i apeluju na građane i institucije da se jednom za svagda deponijama stane na kraj.

“Ovo je prijetnja po zdravlje, crna tačka, da crnja ne može biti. Prije šest-sedam godina ova deponija je očišćena, prije dvije godine čistio se dio Pac Polja, koji je uz rijeku, ali kao da se ništa nije radilo - smeća ima svuda”.

Bonus video: